Ruwe bolsters in de gang
Fotoserie De Graafsewijk

Ruwe bolsters in de gang

Fotoserie De Graafsewijk

John van Hamond maakte een prachtige fotoserie over de Graafsewijk als afstudeerproject. Ook landelijk trok de serie de aandacht: de Volkskrant ruimde er de volle breedte van twee pagina’s voor in. Die fotoserie is vanaf 9 september tot en met begin november in de Verkadefabriek te zien.
 
John van Hamond schreef er zelf over:
 
“De Graafsewijk is een aandachtswijk in Den Bosch die landelijk het nieuws haalde toen er in 2000 en 2005 hevige rellen uitbraken. ‘Graafsewijk dicht na twee dagen vol rellen’, ‘Veertig arrestaties bij rellen in Den Bosch’. Als niet-Bosschenaar kende ik de wijk alleen van deze negatieve berichtgeving.
 
Totdat ik op een dag door de wijk wandelde. De omgeving maakte me direct nieuwsgierig. Wat voor mensen wonen hier? Kloppen de vooroordelen? Bovendien zag ik in deze stadse probleemwijk ook overeenkomsten met de plattelandsomgeving waarin ik zelf opgroeide. Daar waren de mensen nuchter, bot en ongecompliceerd. Knoesten met ‘een hartje van gekleurd glas’. In de Graafsewijk zag ik deze mentaliteit terug. 
 
Ik heb me niet af laten schrikken door de ruwe bolsters. ‘Da ge de tering krègt mee oew foto’s, haha’. De week erna probeerde ik het gewoon nog eens, met succes. Bij sommige bewoners was ik vanaf het begin welkom.
 
In mijn project heb ik vastgelegd wat ik ervaar als ik in de Graafsewijk ben: de saamhorigheid van de bewoners, hun zorgzaamheid. Hoe ze het hart op de tong dragen. Ook dat is de Graafsewijk.''
 
De fotoserie van John van Hamond is vanaf 9 september te zien in de Verkadefabriek. 
X