Voed je geest

Theater, college en inspirerende (food) talks

Proef, zie, ontdek en geniet van woensdag 10 tot en met zondag 14 mei van een smaakvol programma tussen kunst en kitchen. Laat je verrassen door een unieke food en film line-up in de Verkadefabriek, waar het geurt en kleurt van eten. Vijf dagen films, talks, proeverijen en workshops. Bekijk op deze pagina een overzicht met theater, colleges en inspirerende (food)talks tijdens het festival.Chez Benali - de mediterrane keuken

vr 12 mei, 20.30 uur

Reis mee langs de geuren, geheimen en verhalen van Marokko en zijn keuken. Beleef mee hoe Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida rondreizen door de mooie landschappen van Marokko, word deelgenoot van bijzondere ontmoetingen en proef van de traditionele Marokkaanse keuken.

Klik hier voor meer informatieLucas De Man - Wij, Varkenland
zo 14 mei, 15.00 uur

Wij, Varkenland is een aangrijpende solovoorstelling over roots, dromen, varkens, boeren, leven op het platteland en hard werken in een systeem waar je als boer nauwelijks vat op hebt. Lucas De Man ging voor de voorstelling een maand lang op stage bij verschillende varkensboeren. Hij interviewde graanhandelaars, bankiers, boerenbondleden, veeartsen en agrarische hulpverleners. Met deze bagage schreef hij de actuele solo Wij, Varkenland, die zowel bij (boeren)publiek als pers hoge ogen gooide.

Klik hier voor meer informatieSien Vanmaele - Spijs voor liefde

vr 12 en za 13 mei, 18.00 uur

In deze hartverwarmende theatrale food-performance probeert Sien Vanmaele een gebroken hart te genezen op culinaire wijze. Het publiek krijgt troostvoeding voorgeschoteld op basis van mythische, religieuze, wetenschappelijke en homeopathische ingrediënten.

Klik hier voor meer informatieHAS Hogeschool presents - Food College

do 11 mei, 20.00 uur


Hoe voeden we alle monden op aarde met gezonde voeding? En hoe doen we dat in gebieden waar het klimaat of de ruimte het niet toelaat om groenten te kweken? En als we dan groenten kunnen kweken, hoe zorgen we dan dat mensen deze ook voldoende eten?


Onder leiding van presentator Theo Verbruggen praten Lectoren van HAS Hogeschool je in een aantal korte colleges bij over de laatste ontwikkelingen. Van telen zonder daglicht of verticaal aan de muur tot het verhogen van het aandeel groenten op ons bord.

Klik hier voor meer informatieLagerhuis

wo 10 mei, 14.00 uur

Een debat waar het kookt van meningen en ideeën. Suggesties, argumenten en weerleggingen: Het City Food & Film Festival Lagerhuis debat. Studenten van de HAS Hogelschool laten van zich horen. The next generation voedselproducenten deelt hun blik op de toekomst. Onder leiding van Theo Verbruggen behandelen we prangende kwesties die vele Nederlanders bezighouden.  

Klik hier voor meer informatie7 zonden, 7 smaken, 7 scènes met Diederik Stapel

za 13 mei, 18.30 uur


Ben jij makkelijk te verleiden? We zijn dagelijks omringd met beelden van smakelijk en aantrekkelijk eten op tv-reclames, billboards, in tijdschriften en overal waar we gaan. Waarom kunnen we ze niet weerstaan? Door welke elementen loopt het water ons in de mond?Diederik Stapel is naast wetenschapper ook hartstochtelijk filmliefhebber. Op deze avond combineert hij beiden. Hij brengt Mark Luxen mee: kok en psycholoog. Ze laten je kennis maken met de verbanden tussen psychologie, zintuigen en cinema.

We krijgen zeven scènes uit verschillende films te zien, met daarbij passende gerechten. Diederik verzekerde ons: geen droog college, maar een leuke avond voor film- en eetliefhebbers! 

Klik hier voor meer informatiePecha Foodcha

za 13 mei, 20.30 uur

De toekomst is nú! Althans, als het aan een aantal vooruitstrevende start-ups ligt. Met hun ideeën bieden ze een inkijkje in ons voedsel van de toekomst. Tijdens PechaFoodcha nemen negen inspirerende sprekers ons in een korte, flitsende presentatie mee in hun oplossingen voor de problemen binnen ons voedselsysteem.

Van voedselbos tot kweekvlees en gezond snoep tot duurzame kweekvis, kom leren en laat je inspireren! 

Klik hier voor meer informatieDe Grote Food Quiz

vr 12 mei, 19.30 uur

Gebruik al je zintuigen, proef bij de proeverijen, raad het plaatje, bekijk de filmpjes en kraak je brein met vragen van bekende foodies. Ga de uitdaging aan en strijd met vrienden, studiegenoten of collega’s om de titel én de smakelijke prijzen.

Doe mee met de Grote Food Quiz: de enige vijf-gangen quiz ooit georganiseerd, in samenwerking met Youth Food Movement. 

Klik hier voor meer informatie
 The Island and the whales + nagesprek met milieukundige Ad Ragas

vr 12 mei, 20.45 uur

Film(talk) met milieukundige en prof. dr. Ad Ragas en de film The Island and the whales. In dit programma maken we kennis met mensen die leven van de zee én activisten die strijden tegen deze consumptie met de film The Islands and the whales en met voorafgaand een inleiding van milieukundige Ad Ragas. 

Klik hier voor meer informatie


De kunst van het boeren 

Om een eerlijk beeld te schetsen van de uitdagingen waar de moderne boer voor staat, volgde Omroep Brabant vijf boerengezinnen, vier seizoenen lang. De filmmakers zijn erbij als het goed gaat, maar ook als het tegenzit.

Nagesprek met Ruut van der Beele met als gast een boerin van een varkenboerderij. 

Klik hier voor meer informatie
 Bekijk het complete festivalprogramma