Verkadefabriek en de gemeente zijn eruit!
UPDATE - nieuw model voor de Verkadefabriek

Verkadefabriek en de gemeente zijn eruit!

UPDATE - nieuw model voor de Verkadefabriek

*UPDATE 29 juni*
Woensdag 28 juni is dit plan besproken in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling en werd met een flinke meerderheid goedgekeurd.


Wij zijn blij met de vele positieve reacties uit de politiek en vooral met het resultaat klaar voor nog meer kunst en cultuur in Den Bosch!Een nieuw model voor de Verkadefabriek. Dit is winst voor cultuurliefhebbers, bezoekers van de Verkadefabriek en voor de stad. 

De afgelopen maanden hebben we intensief met de gemeente gesproken. Onder leiding van de voormalig directeur van de Rabobank, Rico Niesten, hebben we een nieuw model ontwikkeld: “Verkadefabriek 3.0”. Dit model moet op termijn leiden tot meer kunst en cultuur in de stad, minder overheidsfinanciering en een directere betrokkenheid van iedereen die graag in de Verkadefabriek komt of er gebruik van maakt.

We zijn sinds de oprichting veertien jaar geleden een succes, niet alleen door de dynamische mix van activiteiten, maar juist ook door onze eigenzinnige manier van ondernemen. Met als doel een financieel gezonde organisatie die grootleverancier is van kunst en cultuur in ‘s-Hertogenbosch en omgeving.

De voorkeuren van het publiek, het theateraanbod en de financiering van dat aanbod veranderen en de Verkadefabriek is daarom continu op zoek naar nieuwe manieren van ondernemerschap om die ontwikkelingen bij te blijven of, liever nog, om voorop te lopen. Dit ondernemerschap riep tegelijkertijd ook meer politieke vragen op. In gesprekken tussen de gemeente en de Verkadefabriek is de afgelopen weken gewerkt aan een verkenning van wat nodig is om het vertrouwen te herstellen en de Verkadefabriek toekomstbestendig te maken.

De stichting Verkadefabriek wordt onderdeel van een coöperatie. Binnen deze coöperatie zullen ook andere culturele activiteiten, de horeca (Koekjesfabriek) en het toekomstige hotel worden ondergebracht. Zo creëren we ruimte om het cultureel ondernemerschap uit te bouwen, er komt meer samenhang tussen de verschillende onderdelen en continuïteit van bestuur is gewaarborgd. De stichting Verkadefabriek krijgt in het voorstel zeven jaar de tijd om dit organisatiemodel verder te ontwikkelen.

We doen het samen
De Verkadefabriek zoekt al jaren de samenwerking, met onze huisgezelschappen, met Boekhandel Heinen, maatschappelijke en culturele organisaties in de stad en met onze grote groep trouwe bezoekers, de Supporters. We doen het graag samen. Dan is een coöperatie een logische stap.  

Mijlpaal
Voor het eerst binnen het cultureel gesubsidieerde domein heeft de gemeente meegezocht naar een combinatie van commerciële en culturele activiteiten. Dat maakt deze afspraak tussen gemeentebestuur en de Verkadefabriek uniek. De kracht van het ondernemerschap wordt gebruikt om meer kunst en cultuur in de stad tot stand te brengen en de afspraken gaan er daarbij vanuit dat niet alles past in gemeentebeleid en biedt ruimte aan nieuwe manieren van bedrijfsvoering en financiering.

Eind 2015 besloot de raad de subsidie aan de Verkadefabriek in stappen te verlagen. Per 2019 ontvangt de Verkadefabriek 40% minder subsidie. De opbrengsten uit onder meer de horeca en andere inkomstenstromen zijn nodig om het culturele aanbod in kwaliteit en kwantiteit te kunnen handhaven.

Eventuele extra opbrengsten uit de coöperatie kunnen in de toekomst ook gaan naar activiteiten op gebied van kunst en cultuur in de stad.

Het persbericht van de gemeente lees je hier

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!