Filmcursussen in de Verkadefabriek
Spaanse Cinema, Film en Spiritualiteit/Filosofie/Architectuur, Filmcursus Déjà Vu

Filmcursussen in de Verkadefabriek

Spaanse Cinema, Film en Spiritualiteit/Filosofie/Architectuur, Filmcursus Déjà Vu

Ben je supporter en wil je een cursus volgen? Neem dan even contact op met de kassa (073 681 81 60) want op dit moment is het (nog) niet mogelijk om als Supporter een filmcursus online aan te schaffen. 

FILMCURSUS DÉJÀ VU | NAJAAR & VOORJAAR
2017 | Donderdag 7 sep, 21 sep, 5 okt, 26 okt, 9 nov, 23 nov, 7 dec, 21 dec | 19.30 uur
2018 | Donderdag 11 jan, 25 jan, 8 feb, 22 feb, 8 mrt, 22 mrt, 5 apr, 19 apr | 19.30 uur
 
Op de hoogte zijn van de nieuwste films én er het fijne van weten? Volg dan de cursus déjà vu. Filmdocent Mark Meuldijk selecteert premières die de moeite waard zijn en vertelt je meer over de regisseur, de cameravoering, het acteerwerk of het scenario. Zo zie je niet alleen mooie films, maar kijk je nét even verder. Ontdek je een hele- boel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als ‘wat bedoelt de regisseur?’ en ‘wat is de achterliggende gedachte van een scène?’

Eén cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Het is ook mogelijk om losse avonden te bezoeken. Bekendmaking van de filmtitels en de verkoop voor losse avonden vinden plaats in desbetreffende filmweek. 


Woensdag 13 sep, 27 sep, 11 okt, 25 okt, 8 nov, 22 nov | 19.30 uur
 
Kunnen we fictie en werkelijkheid onderscheiden in films? Willen we dat eigenlijk wel? En wat doen regisseurs met deze kwesties? Welke rol speelt de camera en de manier waarop waarneming in beeld wordt gebracht? Met de films in deze reeks gaan we dieper op deze kwesties in. 
 
Docent en onderzoeker Rob van Gerwen, verbonden aan Universiteit Utrecht, selecteert films die je laten nadenken over hoe waarneming in beeld wordt gebracht. Voor en na de film maakt Rob je deelgenoot van zijn filosofische kijk. Films die worden vertoond zijn Timbuktu,  I Am not your Negro, I, Daniel Blake, Uzak, Gluckauf en Happy End. Verkoop voor losse avonden vindt plaats in desbetreffende filmweek. Zondag 24 sep, 26 nov (uitgesteld), 25 feb | 12.00 uur
 
Verdiep je in het werk van invloedrijke kunstenaars (Rembrandt, Russische Avant-Garde) en componisten (Mozart) met film, muziek en een lezing van Sandra Geller inclusief lunch. De volgende films worden vertoond: Nightwatching van Peter Greenaway, Nannerl, la soeur de Mozart (Mozart’s sister) van René Féret en De Kleur van Granaatappels van Paradzjanov.Maandag 16 okt, 13 nov, 15 jan en 19 feb | 19.30 uur
 
Avonden met films die op zichzelf al de moeite waard zijn, maar een meerwaarde krijgen door de bijzondere rol die architectuur erin speelt. De films die worden vertoond portretteren steden, gebouwen en hun ontwerpers; we zien dat architectuur niet zonder zijn omgeving begrepen kan worden en we ontdekken de rol die de stad speelt in ons dagelijkse leven.

In deze reeks zie je het werk van bekende architecten door de ogen van hun zonen. Aangevuld met inleidingen door het Bosch Architectuur Initatief. Verkoop voor losse avonden vindt plaats in desbetreffende filmweek. 
 
De volgende films worden vertoond: Rem Koolhaas door Tomas Koolhaas, My architect van Louis Kahn door Nathaniel Kahn, Eero Saarinen: The Architect Who Saw the Future door Eric Saarinen en My Father the Genius – Glenn small door Lucia Small.


Woensdag 17 jan, 21 feb, 21 mrt, 18 apr | 19.30 uur
 

In geen enkel ander land is het medium film zo beïnvloed door de loop van de geschiedenis als in Spanje. In deze vierdelige cursus neemt filmmaker en –kenner Coen Haver je mee op reis door de geschiedenis van Spanje en zijn nationale cinema, beginnend bij meesters als Bunuel en Bardem en eindigend bij de werken van heden- daagse grootheden als Almódovar en Medem. Iedere avond behandelt Haver een speci eke periode, die wordt omlijst met fragmenten en wordt afgesloten met één volledige film.Verkoop voor losse avonden vindt plaats in desbetreffende filmweek.