Prijswinnende expositie
Nu te zien in onze gang

Prijswinnende expositie

Nu te zien in onze gang

De gang van de Verkadefabriek wordt vanaf eind november verlicht door het werk van fotografe Sanne De Wilde (België, 1987). Met de fotoserie Snow White won Sanne de Young Promising Photographer Award van Nikon en de 16e Prix National Photographie Ouverte (de Nationale Prijs Open Fotografie). Heel begrijpelijk, want als je voorbij de doeken loopt, laten de engelachtige aangezichten je even zweven.

Snow White
: prijswinnende fotoreeks
Sanne De Wilde portretteerde albino’s in Samoade, een tropisch eiland in de Stille Oceaan, waar de bleke albino’s nog meer opvallen tussen hun donkere landgenoten. Enkele jaren eerder startte Sanne de reeks Snow White die nog steeds aangroeit. Voor deze portretten van mensen met albinisme in België en Nederland improviseert ze een studio bij hen thuis. De vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat ze zich volledig aan de camera overgeven en dat hun kwetsbare en unieke schoonheid kan worden belicht.Sanne De Wilde
Sannes fotoserie The Dwarf Empire won de Photo Academy Award 2012. Ze fotografeerde drie weken lang in een attractiepark in China, waarin The Land of Dwarves gehuisvest is. De rijke zakenman Chen Mingjing richtte het park op om mensen met dwerggroei een woonplaats en werk te geven. De dwergen moeten echter tweemaal per dag een show geven en maken onderdeel uit van het attractiepark met nepmuren en rotsen. Sanne werd vooral getriggerd door het voyeurisme dat gepaard gaat met het attractiepark. Grote mensen betalen inkom en poseren met de kleine mensen voor een foto. Deze verwrongen realiteit levert bijzondere plaatjes op.The Island of the Colorblinds
Ook werkte ze aan een project waar ze zich richt op een eiland waar generaties lang het gen achromaten (kleurenblindheid) wordt overgedragen. Sanne ging foto’s nemen op het Island of the Colorblinds. Het eiland, Pingelap, werd in 1780 getroffen door een tsunami die veel slachtoffers maakte. Slechts twintig bewoners overleefden de natuurramp, waaronder de koning. Hij was kleurenblind en gaf het gen door aan zijn nakomelingen. De verlatenheid van het eiland en de religie die huwelijken met buitenlanders ontmoedigt, zorgde ervoor dat het gen zich volop verspreidde onder de bewoners.

Sanne's foto's worden internationaal gepubliceerd en tentoongesteld. Sinds 2013 werkt Sanne als fotograaf voor de Volkskrant en in 2017. Ook is ze aangesloten bij NOOR: een internationaal collectief van journalisten en documentairemakers dat zich huisvest in Amsterdam.

De expositie Snow White in de Verkadefabriek is te zien t/m half januari