Rijke filmbelevingen
Filmcursussen 18/19

Rijke filmbelevingen

Filmcursussen 18/19

Anders dan een goed boek of theaterstuk verbinden we film al snel aan licht verteerbaar amusement. 'Even een filmpie pakken.' Maar film is zoveel méér.

Zelfs wanneer we denken dat we met het verstand op nul kijken, stellen we onszelf continu vragen en trekken we conclusies. De filmcursussen van de Verkadefabriek zetten je, met hulp van ervaren docenten en sprekers, aan het denken, bieden een inhoudelijke blik en bewijzen dat film véél meer is dan amusement.
 FILMCURSUSSEN 18/19
DEJA VU

Najaarsreeks: Do 6 sep, 20 sep, 4 okt, 25 okt, 8 nov, 22 nov, 6 dec en 13 dec | 19.30 uur
Voorjaarsreeks: Do 17 jan, 31 jan, 14 feb, 28 feb, 14 mrt, 28 mrt, 11 apr en 18 apr | 19.30 uur

Nieuwsgierig naar de nieuwste films en er het fijne van weten? Filmdocent Mark Meuldijk selecteert premières die de moeite waard zijn en vertelt je meer over de regisseur, de cameravoering, het acteerwerk of het scenario. Zo zie je niet alleen mooie films, maar kijk je nét even verder. Want achter de keuzes van de regisseur zitten vaak cryptische gedachtes, soms nog dieper en doordachter dan je denkt.

Mogelijke titels: The Children Act, Girl, Cold War en Loro

Klik hier voor kaarten voor de Najaarsreeks
Klik hier voor kaarten voor de VoorjaarsreeksFILM & FILOSOFIE

Wo 12 sep, 26 sep, 10 okt, 24 okt, 7 nov en 21 nov | 19.30 uur

De meeste sociale problemen ontstaan omdat we de ander als een type zien en niet als een persoon. Maar hoe zie je iemand als een persoon en laat die ander zich ook als een persoon zien? We kijken naar films die deze uitdaging aangaan, niet alleen met hun verhaal maar ook met cinematografische aandacht.

Rob van Gerwen, onderzoeker en als senior docent verbonden aan de Universiteit van Utrecht, geeft een inleiding over de relevante filosofische kwesties en bespreekt de film met je na.

Met o.a. de volgende films: Utøya, 22 juli, The Insult en So Help Me God

Klik hier voor kaartenCITYTRIPS

Ma 17 sep, 22 okt, 26 nov en 17 dec | 19.30 uur

Wat zou Taxi Driver zijn zonder New York? Intouchables zonder Parijs? Vaak is een stad een belangrijk element van film. Als filmmaker kun je comfortabel meeliften op de clichés die een stad met zich meebrengt, of daar juist tegenin gaan om ons de stad van een andere kant te laten zien. Niet het prestigieuze Broadway, maar een grote anonieme stad. Geen verse stokbroden, maar armoede.

Filmkijken is een vorm van reizen. De camera brengt ons op bijzondere plaatsen, die anders onzichtbaar zouden blijven. Met filmdocent Wim Franssen als reisleider vertrekken we vanuit de Verkadefabriek naar het overvolle Tokyo, ons Amsterdam, Berlijn en Lissabon.

Met o.a. de volgende films: Victoria, Niemand in de Stad, Nachttrein in Lissabon en Shoplifters.

Klik hier voor kaartenPOOLSE CINEMA

Wo 19 sep, 17 okt, 21 nov en 19 dec | 19.30 uur

Regisseur en producent Coen Haver duikt dit najaar in de rijke geschiedenis van de Poolse Cinema. Met fragmenten uit het werk van onder andere Kieślowski, Wajda, Polanski en Holland toont Haver hoe de Poolse cinema jaren gebukt ging onder culturele oppressie en censuur en hoe het zich daar uiteindelijk van wist los te weken.

Je ziet de films: In The Name of, Trois Couleurs: Bleu, The Pianist en Cold War

Klik hier voor kaartenFAMILIEGEHEIMEN

Ma 24 sep, 15 okt, 29 okt, 19 nov en 3 dec | 19.30 uur

Deze cursus gaat helaas niet door.FILM & JOURNALISTIEK

Do 25 okt, 15 nov, 17 jan en 21 feb | 19.30 uur

‘I want that story now!’ horen ze niet op de redactie van het Brabants Dagblad. Er razen ook geen zenuwachtige eindredacteuren en tierende hoofdredacteuren door de gangen. Toch gaat er achter de routine en ogenschijnlijke rust een prachtige en dynamische wereld schuil. Hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, Lucas van Houtert, vertelt samen met collega's in deze cursus over zijn eigen ervaringen en laat vier films zien waarin zijn prachtige vak centraal staat.

Welke vier films? Houd de website in de gaten.

Klik hier voor kaartenFILM & REIZEN

Wo 9 jan, 13 feb en 13 mrt | 19.30 uur

Niet voor niets won Floortje Dessing twee jaar geleden een Gouden Televizier-Ring en kijken er zo ongeveer 2 miljoen mensen per aflevering naar hoe zij de wereld ontdekt. Reizen, of je nou thuis op de bank zit of onderweg bent, inspireert en verrijkt.

Door de ogen van Rop van Vledder, oftewel Ropfotosjop, fotograaf, avonturier en werkzaam bij de Verkadefabriek, komen thema's als oeroude wijsheid, humaniteit en natúúrlijk reizen uitgebreid aan bod.

Met o.a. de film: The Story of The Weeping Camel, Samsara en The Salt of the Earth

Klik hier voor kaarten


Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!