A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel
Dit kan echt niet meer!

A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel

Dit kan echt niet meer!

A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel presenteren films die het daglicht niet meer kunnen verdragen en gaan in discussie over de veranderende moraal. 

Tijden veranderen. Wat vroeger mocht, is tegenwoordig fout en vies. Cinematografie is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende spiegel van veranderingen in de moraal. Seks, religie, politiek, geweld, racisme, nationalisme: de ethische grenzen bewegen eindeloos heen en weer.

Salò (1975) van de roemruchte regisseur Pier Paolo Pasolini is de geschiedenis ingegaan als de gruwelijkste, smerigste, meest zedeloze film ooit. Een openbare vertoning is nagenoeg onmogelijk geworden. Overwoekert de moraal de esthetische waarde van de film? Er zijn meer films die ‘niet meer kunnen’, omdat ze niet passen in de huidige tijdgeest. Waarom konden ze ooit wel? Vaak kijken we met schaamte en afkeur naar het verleden. Soms leidt dat zelfs tot censuur.

Het racisme van The Birth of a Nation (1915), de antisemitische propaganda van Jud Süss (1940), de immer lachende blackface performers uit de eerste helft van de vorige eeuw: kan Het paard van Sinterklaas (2005) eigenlijk nog wel? Mogen we nog verlekkerd kijken naar een man van middelbare leeftijd die een tiener verleidt – of was het andersom? Lolita (1962) en Het debuut (1977) trokken destijds volle zalen. De erectie van Hugo Metsers in Blue Movie (1969) en die van Hans van Tongeren in Spetters (1980) zijn nu iconisch, archetypen van vroegere, vrijere tijden. Kan dat nog? 

Decennia werden Roman Polanski en Woody Allen gelauwerd en gevierd, nu zitten ze in de hoek waar de #metoo-klappen vallen en ‘kunnen’ hun films niet meer. Is dat terecht? Francis Ford Coppola filmde in Apocalypse Now (1979) de rituele slachting van een koe. In OldBoy (2003) liet Chan-wook Park zijn hoofdrolspeler een levende octopus verorberen. Artefacten uit barbaarse tijden?

A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel presenteren films die het daglicht niet meer kunnen verdragen en gaan in discussie over de veranderende moraal. Na afloop van deze voorstelling wordt een film vertoond, geselecteerd door Dautzenberg & Stapel.

Wil je ook een film of fragmenten aandragen? Mail dan naar onze filmprogrammeur Jan van den Brink: janvandenbrink@verkadefabriek.nl

A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) is schrijver. Diederik Stapel (Oegstgeest, 1966) is psycholoog en schrijver. Ze schreven samen het boek Van licht en donker, een verzameling filmessays.

NACHT 02.00 UUR | FILMZAAL 3


  

  

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!