We zijn weer open
en zo ziet dat eruit!

We zijn weer open

en zo ziet dat eruit!

Vrijdag 29 mei

We zijn weer open voor film, koffie, eten, kijken en bekeken worden. En zo ziet dat er ongeveer uit!Vrijdag 8 mei

We gaan weer open!

13 maart moesten we de deuren van de Verkadefabriek sluiten, maar op 1 juni gaan diezelfde deuren gelukkig weer open. ‘Vergroot je wereld’ staat er op die deuren, en dat gaan we weer doen. We beginnen klein om hopelijk steeds verder te openen.

Er kan nog niet zoveel vanaf 1 juni, maar toch, we kunnen niet wachten. We gaan beginnen in de filmzalen. Met minder publiek per zaal, maar wel met meer vertoningen. We beginnen vroeger en gaan bepaalde titels ook meerdere malen per dag vertonen. Met een afhaaldrankje voor in de zalen.

Natuurlijk zorgen we voor afstand, voor extra hygiënemaatregelen, voor een heldere routing en we brengen de toiletjuffrouw en -meneer terug zodat we ook daar maximale frisheid hebben.

We hebben gelukkig brede gangen en veel ruimte. Je kan terecht op onze terrassen voor de Verkadefabriek en naast de serre. Er kan weer gegeten worden. Je kan reserveren voor lunch en diner zodat je dat makkelijk met je film kan combineren. Veel is nog ongewis, maar werkenderwijs komt er meer ruimte.

Met onze huisgezelschappen zoeken we naar mogelijkheden om kleinere voorstellingen toch aan je te laten zien. Buiten of in de grote zaal met minder mensen, allemaal ‘Coronaproof’.

En we kijken al uit naar juli waarin, als alles goed gaat, we weer wat meer mensen in de zalen mogen ontvangen. Naar de Buitenbios, die we in juli en augustus elke avond gaan organiseren.

Heerlijk. We kunnen niet wachten je weer fijne ervaringen te bezorgen. Met anderen erbij. Al is het op anderhalve meter. Er kan misschien veel niet, maar het belangrijkste kan weer wel: we kunnen elkaar zien, elkaar ontmoeten, ervaringen met elkaar delen. Want het is meer dan ooit nodig dat we samenblijven. En geraakt worden kan ook op anderhalve meter afstand.

Jan van der Putten

We kunnen ons voorstellen dat je wat vragen hebt. Wat is er anders, wat is er nog hetzelfde? Antwoord op de meeste vragen vind je hier


Vrijdag 17 april

In september afgelopen jaar vierden we ons 15 jarig bestaan. 15 jaar Verkadefabriek. We vierden het leven onbekommerd, er was geen corona virus te bekennen. In de vijftien jaren groeiden we naar een plek waar heel veel mensen graag willen komen. En al die jaren deden we dat steeds onafhankelijker. Zoals we het ons vanaf de start van de Verkadefabriek voorstelden. Met steeds minder gemeentelijke subsidie. We zijn alle dagen van het jaar open en ontvangen meer dan 250.000 bezoekers. Onze omzet is zo’n 7 miljoen per jaar, waarvan de gemeente zo’n 600.000 euro bijdraagt. We zijn ondernemend in het diepst van onze vezels.

De minister van Cultuur zei het al eerder in de Volkskrant: ‘Het ironische is dat de crisis extra hard neerkomt bij de instellingen die het altijd lukte om veel eigen inkomsten te genereren’

Onze inkomsten zijn van het ene op het andere moment teruggebracht tot praktisch nul. We hebben een moeilijk jaar en zonder twijfel schrijven we dit jaar dieprode cijfers. Voor het eerst in ons bestaan.

Het plaatst ons voor grote nieuwe uitdagingen. Wat kan er nog wel in de anderhalvemeter samenleving, hoe lang gaat dat duren, wat betekent dat in de theater- en filmzalen? Hoe houden we onze medewerkers gezond en aan het werk ? Waar heeft het publiek behoefte aan. Wat gaan er allemaal verdwijnen in het kunst- en cultuurlandschap.

Zijn we bezorgd? Ja we zijn bezorgd.

Maar wat altijd blijft is onze ondernemingslust, onze creativiteit om oplossingen te vinden en onze wil om die belangrijke plek in de stad te blijven die we zijn. We kijken vooruit.

We hebben gelukkig veel ruimte in de Verkadefabriek. Binnen maar ook buiten, op terras bijvoorbeeld, voor de buitenfilm, een drive-in op het parkeerterrein. Optredens streamen naar andere zalen. Aan ideeën geen gebrek. We zullen nieuwe vormen vinden. Anders dan anders. Wie weet wat dat weer oplevert.

We gaan zorgen voor een veilige omgeving. Zo min mogelijk contactmomenten, meer hygiënemaatregelen, aanwijzingen voor manieren van in- en uitlopen van zalen, tafeltjes in het café op afstand, plekken om je koffietje mee te nemen, vergaderruimtes met meer onderlinge afstand, één activiteit verdeeld over meerdere zalen.

Wat het ook wordt, we zullen veel minder mensen tegelijkertijd kunnen ontvangen. Ook financieel betekent dat natuurlijk heel veel.

We vragen daarom ook jullie support en steun. Jullie zijn cruciaal om te kunnen overleven. Laat ons weten waar je behoefte aan hebt als we weer open gaan. Kom straks weer. Maar ook door ons te financieel te steunen. Word supporter als je het nog niet bent, doneer als je het kunt missen. Dat kan ook fiscaal heel aantrekkelijk zijn. Met jullie hulp houden we onze Verkadefabriek overeind.

Jan van der Putten

 Woensdag 25 maart 

Twee weken en een paar dagen zijn we nu dicht. Mijn wereldbeeld is al een paar keer gekanteld. De Verkadefabriek leeg, nauwelijks mensen op straat, een paar medewerkers nog aan het werk. We lunchen op twee meter afstand van elkaar. Sociaal contact zoveel mogelijk vermijden, de grenzen gesloten. Ik zie mijn vrienden niet, maar bel meer dan ooit. Ook met mijn moeder in het verzorgingshuis aan het einde van de straat.

En we hebben veel contact met de collega’s in de stad en in het land. Hoe is het bij jullie? De wethouder aan de lijn, gemeenteambtenaren, allemaal betrokken. We voelen ons verbonden, met onze gezelschappen, filmers, maar eigenlijk ook veel breder.

Meer dan ooit realiseer ik me dat de Verkadefabriek er is om elkaar te ontmoeten, de ogen van kunstenaars even te leen te krijgen om naar de wereld rondom ons te kijken, te genieten van verhalen, films, theaterstukken, muziek.

Vooral ook mét elkaar je verbonden voelen in een theater- of filmzaal, terwijl je samen hetzelfde meemaakt.

Dat magische, dat verbonden voelen, dat komt weer. En misschien nog wel sterker dan ooit, nu we aan den lijve hebben gevoeld hoe belangrijk het gemeenschappelijke is. Hoe goed het voelt iets voor elkaar te kunnen doen, bij elkaar te zijn en het leven te vieren.

Tot die tijd troosten we ons met jullie warme woorden, gebaren van ondersteuning, suggesties, lieve mails. In deze voor de Verkadefabriek hele moeilijke tijden is goed te merken dat jullie bij ons betrokken blijven als bezoeker, supporter, jaarkaarthouder, sponsor. Dat helpt echt. Blijf erbij. Laten we elkaar vasthouden.

Jan van der PuttenVrijdag 13 maart  

Het is me vreemd te moede. Vorige week nog werkte ik in een drukbezochte Verkadefabriek, nu zit ik alleen in het café, stoelen op de tafels. Het is, behalve de eerste kerstdagen, de eerste dag ooit zonder publiek.

Gisteren bespraken we de gevolgen met alle medewerkers die in huis waren. Dat voelde goed. Vandaag is een deel nog aan het werk. Koks om de keuken en koeling leeg te maken. De afdeling verhuur om te verplaatsen waar mogelijk en nieuwe afspraken te maken. De programmeurs zijn met hetzelfde bezig, maar vanuit huis. De kassamedewerkers boeken iedereen terug of om.

Er is vandaag nog heel veel werk te doen. Onze Verkadefabriek is ook een machientje dat staat afgesteld op iedere dag gasten ontvangen, iedere dag alles van vandaag realiseren, van gisteren verwerken en van morgen voorbereiden. Dat hele machientje komt abrupt tot stilstand.

We krijgen veel support van ons publiek. Berichtjes met sterkte, mensen die het geld van een gekocht kaartje niet terug willen hebben, maar doneren. Dat is een mooie, spontane actie die zomaar opkomt en zich over het land verspreidt. Ook blij werd ik van de moties die gisteren in de Tweede Kamer zijn aangenomen om te bekijken wat er voor onze sector gedaan kan worden.
En dat item gisteravond in het NOS journaal. Zoveel aandacht voor onze culturele instellingen is hartverwarmend. Al die hulp en steun is welkom. Ook en vooral voor de ZZP’ers in de kunst. Dat zijn er nogal wat.

Jonge kunstenaars aan de start van hun loopbaan, zoals we er zoveel zouden zien in festival Cement volgende week. Wij zijn een robuuste instelling, en als alles achter de rug is, en het publiek komt weer als vanouds, dan komen we er weer bovenop. Maar de makers en andere ZZP’ers in de kunsten, ook nog vaak met bijbanen om het hoofd boven water te houden… laten we die vooral in het oog houden en ondersteunen.

Vooralsnog zijn we dicht. Nog tot en met 31 maart (inmiddels tot en met 31 mei). We houden graag contact met jullie, ons publiek, de makers.

We missen jullie nu al.

Jan van der Putten

 

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!