Expositie:
For Your Eyes Only
Geen Bond, maar bloot

Expositie:
For Your Eyes Only

Geen Bond, maar bloot

Er hangt een mooie nieuwe expo op de gang te wachten om bewonderd te worden. For Your Eyes Only. Blootfotografie in bad, bos en branding. Mooie, grappige, prikkelende en ontroerende privéfoto’s van vrouwen poserend tussen kamerplanten, op ski’s en naast de open haard. Privéfoto’s die via veilingen hun weg naar de buitenwereld vonden en inmiddels van documentaire waarde zijn. Uit de privéverzameling van journalist en fotoverzamelaar Wim de Jong.

Het fenomeen blootfotografie is zo oud als de amateurfotografie zelf. Vanaf het moment dat de camera rond 1870 voor liefhebbers hanteerbaar en betaalbaar werd, hebben met name mannen de kans aangegrepen om er hun geliefde bloot en/of sexy mee op de foto te zetten. 

Het genre is over een periode van ruim een eeuw net zo hartstochtelijk beoefend als wijdvertakt gebleven. De blootfoto kende in elk tijdsgewricht haar eigen stijlen en conventies: van de dromerige, artistieke naakten uit de belle epoque tot de naturistische fotografie op het strand en in het duin. Van de striptease en de kunstzinnig bedoelde figuurstudie tot het pikante snapshot. En van het suggestieve glamourportret tot de weinig (of niets) verhullende huis-, tuin-, en keuken-pin-up. 

Hoewel ze lang geleden meestal strikt voor eigen gebruik waren bedoeld, komen historische privéfoto's steeds vaker terecht bij nieuwe bewonderaars. Ze vinden vooral via (online) veilingen hun weg naar de buitenwereld en worden voor vaak stevige bedragen aangekocht door verzamelaars. Is het niet omdat ze mooi, grappig, prikkelend, ontroerend, van documentaire waarde, of dat allemaal bij elkaar zijn, dan wel omdat wij - mannen zowel als vrouwen - er onze eigen verlangens, fantasieën én fotografische interesses in weerspiegeld kunnen zien. 

De fotoverzameling die nu in onze gang hangt, omvat (een deel van de) foto's die een tijdperk omspannen dat eindigt in de eerste helft van de jaren tachtig. Veel doe-het-zelvers hebben hun donkere kamer dan al opgedoekt. Met de komst van fotolabs, van de compactcamera's en uiteindelijk de digitale fotografie en het internet wordt fotografie massaproductie en onderdeel van de wegwerpcultuur. Daarmee verliest ook dit specifieke amateurgenre veel van zijn aansprekende ambachtelijkheid en 'aaibaarheid'. 

De jaren tachtig markeren ook anderszins het einde van een tijdperk. In de strijd tegen seksisme en het afbeelden van de vrouw als seksueel object heeft ook het spannende privékiekje zich verdacht gemaakt. Los hiervan behoort de blootfotograaf zelf ondertussen eveneens tot een uitstervende soort. Iedere vrouw die zichzelf vandaag de dag op haar allerverleidelijkst op een portret wil terugzien, heeft daarvoor de man niet meer nodig. Die foto maakt ze zelf wel met haar mobiele telefoon.

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan alle blootfotografen en hun geliefden die een fors aandeel in het succesverheel van de fotografie hebben gehad, maar in de geschiedschrijving van het medium tot dusver weinig van die rol van betekenis hebben teruggezien. 

De expositie is te bewonderen zodra we weer open zijn!

De foto's op de gang zijn slechts een gedeelte van de collectie van Wim de Jong. In zijn boek (For Your Eyes Only), staat de gehele collectie. 

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!