Heel veel reacties op bezuinigingsplannen
Bijval en betrokkenheid

Heel veel reacties op bezuinigingsplannen

Bijval en betrokkenheid

Veel, héél veel mensen hebben afgelopen weekend gereageerd op de uitgelekte bezuinigingsplannen van de gemeente. De berichten op Twitter en de Brabants Dagblad-site werden massaal gedeeld en gelezen, de Vrienden van de Verkadefabriek uitten hun ernstige zorgen in een brief aan het College van B en W, bijna 17.000 volgers lazen het bericht op de Facebook-pagina van de Verkadefabriek en velen plaatsten bemoedigende reacties. ‘De Verkadefabriek, het paradepaardje van Den Bosch, verdient dat niet.’ En: ‘Schande! Wat heeft Den Bosch een geluk gehad met de Verkadefabriek! Uithangbord en voorbeeld voor velen!’

Dank daarvoor! Die bijval en betrokkenheid doen ons deugd. En hebben we ook hard nodig nu de Verkadefabriek - de culturele ontmoetingsplek van jaarlijks zo’n 260.000 bezoekers - de dupe dreigt te worden van zwabberend gemeentebeleid. Want dat zou het zijn: een inconsequente ingreep, een abrupte bestraffing van succesvol cultureel ondernemerschap.

In haar Begroting Concept 2015 schrijft de gemeente: ‘De aantrekkelijkheid van ’s-Hertogenbosch als woonstad, centrumstad en als vestigingsstad voor bedrijven is in hoge mate te danken aan ons vitaal cultureel klimaat. De afgelopen tien jaar is het gelukt om het culturele klimaat van ’s-Hertogenbosch een flinke impuls te geven. We willen die gewonnen culturele vitaliteit behouden.’

Met dat streven zijn we het van harte eens. We kunnen ons zelfs goed vinden in de manieren om dat te bereiken: ‘De culturele organisaties zullen meer ondernemerschap nodig hebben om de inkomsten te vergroten.’ En: ‘De subsidieafspraken worden flexibeler en ondernemender opgesteld.’ Prima! Sterker nog, daar is de Verkadefabriek al jaren mee bezig.

In de afgelopen tien jaar heeft de Verkadefabriek met dat ondernemerschap het aandeel subsidie in de begroting weten te verkleinen van 41 naar 24 procent. We zijn dus al een heel eind, gaan graag verder op die weg, maakten daarover met de gemeente in 2011 zelfs heldere afspraken. Nu onverhoeds en plots € 400.000 bezuinigen leidt echter tot het omgekeerde, noopt tot een ingrijpende verschraling van het podiumkunstenaanbod. Waarmee die ‘gewonnen culturele vitaliteit’ van de stad gegarandeerd teniet wordt gedaan.

Zeer zorgelijk dus, die plannen. Voor de Verkadefabriek, de bezoekers, de stad. Gelukkig zijn we nog met het College in overleg, we hopen daar de oplossingen en het partnerschap te vinden die nu zo nodig zijn.

Ondertussen blijft het goed om te merken dat we in onze zorg en verontwaardiging niet alleen staan. En blijven we heel graag horen of lezen wat jij ervan vindt: plaats vooral je mening op onze Facebook-pagina, deel dit bericht op Twitter. Mail ons, de gemeente of het Brabants Dagblad.

Zodat iedereen kan zien dat de plannen met de Verkadefabriek niet alleen ons treffen, maar vooral die hele grote groep betrokken bezoekers en bedrijven.

X