21-9-2022

Filmprogrammeur Jan in San Sebasti(J)án

Live vanuit Spanje

10662

Jan, onze filmprogrammeur, is op werkbezoek bij het 70ste San Sebastian Film Festival, het belangrijkste filmfestival van Spanje. Daar is hij niet voor een selfie met Penélope Cruz of Juliette Binoche, maar om in zeven dagen tijd zoveel mogelijk films te zien.

Van alle films die hij ziet kiest hij de beste uit, om later op ons eigen witte doek te vertonen. Tussen de films en de pintxos door gaf Jan ons een fijne update van zijn filmhoogtepunten:

En Los Márgenes 
Deze film bezorgde me niet alleen kippenvel, maar ook de eerste tranen van het festival. Penélope Cruz speelt een fanatieke strijdster tegen de Spaanse bankwereld, die huizenbezitters die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, zonder pardon hun huis uitzetten.

Broker
Een enerverende roadmovie van Hirokazu Kore-Eda (Shoptlifters) over een baby die ter vondeling is achtergelaten bij een kerk. Wat volgt is een reis op zoek naar ouders voor de baby. Vanaf januari 2023 bij ons te zien.

R.M.N.
De Roemeense regisseur Christian Mungiu (4 months, 3 weeks & 2 days) behandelt op onnavolgbare wijze maatschappelijke problemen, wederom in Roemenië. Begin december is de film bij ons te zien.

Thunder
Deze debuutfilm is me (tot nu toe) het meest bijgebleven. De 17-jarige Elisabeth keert terug uit het klooster om haar gezin bij te staan na de dood van haar oudere zus. Dankzij het dagboek van haar zus, komt ze erachter dat ze onder verdachte omstandigheden is gestorven.

Op deze films moeten we helaas nog even wachten. Maar gelukkig draaien er ook nu prachtige films, films die Jan al eerder voor je heeft uitgezocht.

Naar het filmprogramma