Huisgezelschappen

Huisgezelschappen

van de Verkadefabriek

De Verkadefabriek verbindt zich aan zes theater- en dansgezelschappen, werkt intensief met ze samen. En dat doen we graag. Omdat wij geloven in hun creatieve kracht. Omdat deze makers een frisse blik hebben en verrassen. En omdat ze staan voor kwaliteit, net als wij. Vaak spelen de huisgezelschappen bij ons hun try-outs en première. 

MINOUX

Al sinds 2019 is MINOUX met enige regelmaat in de Verkadefabriek te zien, onder andere met de succesvolle voorstellingen Moeder mag niet dood en Niet de vaders.

Sinds dit jaar zijn ze kersvers huisgezelschap! Minou Bosua, artistiek leider van MINOUX: ‘Ik heb enorm veel zin om met elkaar door de gangen van de Verkadefabriek te zwieren. De deur door, de straat op, de stad in, iedereen mee te nemen die we tegenkomen en dan weer terug naar ‘t honk.’

MINOUX ontwikkelt een nieuwe vorm van theater die Minou Bosua ‘bewustzijnsamusement’ noemt: ze maakt theater om bestaande, belemmerende structuren van samenleven te onderzoeken en een blik op vrije ruimte te bieden. Daarbij neemt steeds een specifieke groep uit de samenleving deel. Samen met maatschappelijke en culturele organisaties creëert ze van deze groep een duurzame, sociaal culturele community voor kwetsbare, eenzame of gewoon enthousiaste mensen op zoek naar verbinding.

In september nodigde ze ons uit om mee te praten en te dansen in een feestelijke, vrolijke en vaak ontroerende ontmoeting tussen ouders en kinderen. De dansende stamvergadering POW WOW bevroeg hoe wij, vanuit verschillende overtuigingen, culturen en tradities, zorgen voor onze ouderen. Wat vinden we vanzelfsprekend en wat ervaren we als een opgave? Waar botsen onze overtuigingen en wat kunnen we van elkaar leren? En bovenal wat vinden onze ouders daar eigenlijk van?

MINOUX

Panama Pictures

"In O, wat mooi is Panama! een boek van kunstenaar en schrijver Janosch gaan een beer en een tijger op zoek naar Panama het land waar het leven zoveel mooier schijnt te zijn dan thuis. Hier komt onze naam vandaan – Panama Pictures. Omdat we ons herkennen in de zoektocht, omdat we de verbeelding willen prikkelen niet met woorden maar met beweging. We maken voorstellingen op het snijvlak van dans en circus die het risico omarmen, ongepolijst zijn en toch poëtisch. Ons gaat het niet om het spektakel. We willen je meenemen in ons verhaal, onze beweging laten ervaren. Dansende mannen staan bij ons in de spotlight. De rauwheid van hun bewegingen en het samengaan van kracht en overgave maken onze taal uit. We zijn een gezelschap met performers uit verschillende landen en hebben regelmatig internationale tournees, maar thuis voelen we ons in de Verkadefabriek vanwege de openheid en warme sfeer. Hier werken we onze voorstellingen uit, gaan we in première en hier ontmoeten we jullie, ons publiek." - Pia Meuthen (artistiek leider/choreograaf) 

In seizoen 2022-2023 zijn maar liefst drie voorstellingen én een open repetitie van Panama Pictures bij te wonen. Begin september openden we het seizoen met Trails and traces: een parcours dat dwars door de Verkadefabriek liep en al je zintuigen prikkelde. Begin oktober was het gezelschap weer terug en kon je in een open repetitie zien hoe ze te werk gaan in de aanloop naar een nieuwe voorstelling. Halverwege november is deze nieuwste creatie van choreograaf Pia Meuthen, The man who fell from the sky, 'af' en gaat de voorstelling in première. 

In mei, zo'n beetje als laatste dansvoorstelling van het seizoen, is Vanishing Point te zien. In deze voorstelling versmelten dans, circus en livemuziek tot een actueel verhaal over mensen op zoek naar nieuwe zekerheden. In een instabiel universum waar alles in beweging lijkt te zijn, vloeien dans, partner- en luchtacrobatiek in elkaar over. Na een besloten-corona-première vorig seizoen, is de voorstelling dit seizoen gelukkig nogmaals te zien voor de rest van de wereld. 

Bekijk de voorstellingen
Panama Pictures

Lucas De Man

In 2015 schreef Lucas De Man: "Na het fijne en succesvolle project OOG Den Bosch begin ik aan mijn tweede grote project voor Den Bosch: WOLK. Het thema is stad van de toekomst en het beeld dat we hiervoor bedacht hebben is dat van een wolk. Het project komt uit in 2016 maar we zijn er nu al aan begonnen. Opnieuw willen we veel mensen en organisaties verbinden met onze kunst. In 2015 kan je gelukkig nog allerlei werk van mij zien zoals mijn bijdrage aan Boulevard 2015 wat als werktitel 'in search of Europe' heet." Inmiddels heeft in search of Europe vormgekregen, ging hij Europa uit voor De Man in Azië en is hij met Stichting Nieuwe Helden op de volgende zoektocht belandt: In search of democracy. In september 2020 presenteerde hij Een democratische avond voor bijna iedereen in onze Grote Zaal. 

En dit seizoen? Lucas De Man stelt je in vier edities Morgen met Lucas voor aan muzikanten, wetenschappers, filosofen en speciale gasten die je meenemen in (de toekomst van) geluk, eeuwig leven, natuur en geld. 

Samen met Lucas en drie collega-theaters in het land (LUX Nijmegen, Zwolse Theaters en Theater de Vest in Alkmaar) maken we dit bijzondere project. Elke show komt een ander thema aan bod. Lucas neemt je mee en schetst samen met gasten, muzikanten en kunstenaars een beeld van de heel nabije toekomst. In basis een werkelijke en mogelijke, maar fictie ligt op de loer. Bereid je voor op een rollercoaster langs mogelijkheden en uitdagingen.

Info & tickets
Lucas De Man

Theater Artemis

“Beste inwoner van Den Bosch. Ik weet niet of wij elkaar kennen. Ik ben die rooie die ’s ochtends en aan het eind van de middag iets te hard door de Hinthamerstraat fietst. Ik loop wel eens interessant te doen met een opschrijfboekje in het Bossche Broek, maar bovenal lach, denk, dans, verzin en twijfel ik in de repetitiestudio van mijn gezelschap Theater Artemis. We zijn een gezelschap voor kinderen, jongeren en volwassenen, dat helemaal op zichzelf staat, dat nergens anders op lijkt, maar dat ons wel weet te raken in ons menszijn. Onze voorstellingen moeten een plek zijn waar we onze schroom voor even van ons afzetten. En waar we elkaar dingen vertellen waarvan we nooit hadden gedacht dat we ze ooit zouden durven zeggen.” - Jetse Batelaan (artistiek leider)

Theater Artemis pakt dit seizoen flink uit! Met niet minder dan vijf (jaja, VIJF!) voorstellingen zie je ons favoriete theatergezelschap voor de jeugdige bezoeker in de Verkadefabriek. 

Om te beginnen was er in oktober de voorstelling voor iedereen van 12 jaar en ouder: Wat als dit alles is? Een absurde solo van Elias De Bruyne, over een eindeloze fantasie opgeslagen in een ijskast.

Daarna: de reprise van De onzichtbare man (4+). Twee artiesten, een theatertechnicus en een muzikant wachten op het begin van hun voorstelling. Alles is er, maar waar blijft toch het publiek? Voor iets oudere kinderen is in maart en april de voorstelling Ruzie (6+) te zien, die ook in de Verkadefabriek in première gaat. Wordt het toch nog feestelijk! 
In april en mei zie je een van onze all-time-favourites: Het geheven vingertje (10+). Het geheven vingertje heft zijn vinger, zonder dat het weet waarnaar. Want wat is goed en wat niet en wie bepaalt dat? Regisseur Jetse Batelaan zoekt de grenzen op van het toelaatbare. 

We sluiten een seizoen vol Artemis af met NIETES (4+): een parade van alles wat niet mee mag doen en alles wat niet meer mee kán doen; dinosauriërs worden terug hun eieren ingeduwd, de Romeinen hebben niet eens een rijk, en ook Elvis Presley wordt al van de beeldbuis gehaald voordat hij zijn heupjes heeft kunnen laten swingen. NIETES is een apocalyptische beeldenstorm over controle, woede, loslaten en niet kunnen omgaan met verandering. 

Bekijk de voorstellingen
Theater Artemis

MATZER Theaterproducties

"MATZER maakt transparant en gelaagd theater, waarmee we midden in de maatschappelijke werkelijkheid willen staan. Onze theatertaal is herkenbaar en toegankelijk, vertrouwd en vernieuwend. Vanuit onze repetitieruimte in de Verkadefabriek maken we onderscheidend, authentiek en persoonlijk theater, vanuit de overtuiging dat een voorstelling een intense beleving kan zijn voor een zo divers mogelijk publiek. De acteurs zijn mensen van vlees en bloed, waarmee je je als toeschouwer kunt verbinden. MATZER streeft naar theater dat ongemakkelijk mag zijn, omdat het ons confronteert met de beperkingen van ons eigen perspectief, maar dat ook heilzaam en verbindend is." - Madeleine Matzer (artistiek leider MATZER Theaterproducties)

En dit seizoen? In december 2022 nog één keer, omdat het zo'n mooie voorstelling is: Je kunt me gerust een geheim vertellen. Een postitieve voorstelling over dementie in de regie van Madeleine Matzer. 

En in het nieuwe jaar, in maart 2023, presenteert MATZER hun nieuwste voorstelling, BROOS. De voorstelling gaat over een verborgen gebied. In Nederland neemt één op de drie personen ouder dan zestien jaar een extra zorgtaak op zich. Dat zijn ongeveer vijf miljoen mensen met een aangepaste dynamiek in hun privésituatie. Dat dit erg belastend kan zijn en problemen oplevert, blijft vaak onbesproken. Broos toont de mooie én de nijpende kanten van een zorgverhaal en is gebaseerd op gesprekken met ouders van kinderen met een beperking.

BROOS: informatie en kaartjes
MATZER Theaterproducties

Paleis voor Volksvlijt

"Na jarenlange omzwervingen ben ik terug in mijn geboortestad. De stad waar ik ben opgegroeid, naar school ging en vertrokken ben. Ergens anders lagen de uitdagingen en waren de mogelijkheden om te groeien. In Den Bosch was geen ruimte, lucht om te groeien, hier lag geen uitdaging. En ik vond artistiek asiel in Vlaanderen. Maar met het ouder worden miste ik de stad die ik verafschuwde om haar gespeelde bourgeoisie, die ik lief had om haar onmatige nostalgie, waar ik genoot van de onverbloemde vuige taal die uit de monden rolt en ik wiegde op de schommelende muziek die klinkt uit de vele deinende meziekskes. Gelukkig is de stad ook gegroeid en ben ik verrast door de mensen die de stad kleuren en rijker maken door hun achtergrond en cultuur te delen. De stad is een levend organisme geworden, waar aandacht en geduld in geïnvesteerd moet worden om er met z’n allen te kunnen leven. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een betere wereld. En ik wil dat doen door voorstellingen en aanverwante zaken te ontwikkelen waarbij de ziel van de stad centraal staat – zodat de bewoner zich herkent en zich erkend voelt. Maar ook door kritisch te zijn en me openlijk af te vragen: waarom zijn de zaken hier zo geregeld? De stad is een uitdaging geworden en ik hoop de komende jaren, samen met de Bosschenaren onze dromen te realiseren met het ODE-project en het FAMILIE-traject." - Vincent van den Elshout (artistiek leider en regisseur) 

Dit huisgezelschap presenteerde in juli 2022 ONS, een ode aan de Bossche liefde. ONS was, na het succesvolle WIJ in 2019 en ZIJ in 2021 de derde zomerse stadstheatervoorstelling waarin Paleis voor Volksvlijt de Bossche ziel ontleedde. Opnieuw herkenbaar en amusant, gebaseerd op de verhalen uit de stad, op een bijzondere buitenlocatie achter de Verkadefabriek. 

In mei 2022 zag je de eerste voorstelling van het Paleis in één van onze zalen binnen, Ons moeder.  En… we hebben nog wat in petto voor dit seizoen. Stay tuned! 

Paleis voor Volksvlijt