Studio

Studio

Studio

Studio

Studio

Studio

Makers in de Verkadefabriek

In de Verkadefabriek maken we ruimte voor jonge, creatieve professionals. Dat doen we op het gebied van beeldende kunst, cabaret en comedy, muziek, theater én film. Want nieuwe makers brengen nieuw elan en nieuwe ideeën naar de Verkadefabriek. Ze vergroten onze wereld. Maar juist die jonge makers hebben het lastig. Daarom bieden we ze werkruimte en ondersteuning in de Studio. We bieden ze ruimte, maar denken ook met ze mee en helpen ze bij de opbouw van een netwerk en verbinding met de stad. Voor zes projecten per jaar is er bovendien budget beschikbaar. Om dit te kunnen doen hebben we steun gezocht bij het bedrijfsleven, in het bijzonder bij De Vrienden van de Verkadefabriek. Zij maken werken in de Studio financieel mogelijk.

De Studio is er voor professionele makers.
Jonge makers die hun basis hebben in Den Bosch of de directe omgeving. Makers die een plek zoeken om te kunnen uitproberen, zich te verdiepen en zich onder te dompelen. Met de focus op proces en ontwikkeling, meer dan op een eindresultaat. Een echte werkplaats dus. 

De Studio is een goed geoutilleerde werkruimte in de Verkadefabriek (maar géén geluidsstudio).
Met technische mogelijkheden (hier lees je wat er precies beschikbaar is), maar ook een vleugel, een dansvloer, een kleedkamer. Het is een vrije plaats, alles kan er. Bijna, toch. De Studio is bijvoorbeeld geen geluidsstudio of geluidsdichte studio, maar muziek maken kan er! We stellen de Studio in blokken beschikbaar. Voorafgaand en tijdens de werkperiode spreken we met makers over hun plannen, hun project. We maken verbinding, in de Verkadefabriek en daarbuiten. We laten zien wat er in de Studio gebeurt. We bouwen samen een netwerk op. 

Kunstenaars laten zien wat ze in de Studio doen.
Tijdens de periode waarin ze werken, maar ook na afloop in de vorm van een (kleine) presentatie. Van een inkijkje in het proces, tot een preview van een afgerond geheel; ook hier staat de ontwikkeling centraal. Op deze manier blijven we betrokken en verbonden. Met elkaar, met de stad, met andere jonge culturele professionals.

Makers kunnen zich aanmelden.
Het programmateam van de Verkadefabriek beoordeelt de aanmeldingen. Om dit te kunnen doen ontvangen ze graag een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen; maximaal een A4 of in een korte videoboodschap of... leef je uit. Vertel ze in elk geval duidelijk wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Hier lees je er alles over. Muzikant Mitchel van Dinther was de eerste die aan het werk ging in de Studio en trapte in februari 2021 af. Na hem volgden inmiddels vele andere makers! 

Mitchel van Dinther was de eerste gebruiker van deze nieuwe werkruimte voor makers. Drie weken lang hebben Mitchel en Niels gewerkt aan hun eerste duo-album. En inmiddels hebben al veel inspirerende makers in de Studio gewerkt. Aan nieuwe projecten en albums: alleen, met een choreograaf, met bandleden, met een regisseur. Ook hielden we een aantal openbare werksessies, waarbij we het gesprek met het publiek aan gingen. 

Eva van Pelt, muzikant

“Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat ik me als maker vooral ontwikkel als ik me in mijn proces niet afsluit, maar juist open stel. Wanneer ik niet alleen tijdens de voorstellingen en concerten (de tussentijdse resultaten van mijn werk) maar juist ook tijdens het maakproces verbinding voel met andere makers en met het publiek. Dat is enkel mogelijk op plekken waar het bruist, waar leven en creativiteit in de lucht hangen, niet op mijn zolderkamertje."

Mitchel van Dinther - “Wanneer ik twee weken in een werkruimte ben, kan ik een situatie creëren waar vanuit nieuwe dingen ontstaan. Het is bijna alsof ik een nieuw instrument bedien. Ik ken de nukken, randen en hoeken van zo’n instrument nog niet en daardoor gebeuren er bijzondere dingen. Zo is het ook met een werkruimte waar je je helemaal kunt onderdompelen. Ik heb geen eigen studioruimte en het is voor de meeste makers onbetaalbaar om zo’n plek te huren. Dat ik nu de kans krijg om twee weken lang nieuwe werk te creëren in de Verkadefabriek … het gaat een enorme impuls geven aan mijn werk.”

Ruut van der Beele, filmregisseur - “Er is in Den Bosch behoefte aan een toegankelijke werkruimte op een goede locatie en met goede faciliteiten. Ik ben als filmmaker vaak op zoek naar een ruimte voor een korte periode. Zeker als je een project nog niet gefinancierd is, is het fijn dat je als maker een plek tot je beschikking hebt. Als je aan het einde van de periode laat zien wat je gemaakt hebt, is dat een goede gelegenheid om andere creatieve makers uit de stad te ontmoeten.” 

Techniek & aanmelden

TECHNIEK
in de Studio 

De Studio is een goed geoutilleerde werkruimte.
Met een vleugel, een dansvloer een kleedkamer. Natuurlijk, er is ook licht en geluid. Goed om te weten: de Studio is géén geluidsstudio, of geluidsdichte studio. Maar veel van wat je zult nodig hebben, kunnen we voor je regelen. Bijna alles eigenlijk, maar daar kletsen we graag samen met je over! Heb je specifieke wensen of ben je rigoureuze dingen van plan? Laat het ons bij je aanmelding dan weten, of bel van tevoren even. Kunnen we je precies zeggen wat wel en niet kan of beschikbaar is. Meer weten over de beschikbare techniek in de Verkadefabriek? Hier vind je de materialen die ook in de Studio inzetbaar zijn. 

AANMELDEN

Wil jij gebruik maken van de Studio? Meld je dan nu aan.
Vertel ons wie je bent en wat je doet. Wat je in de Studio wilt gaan doen: een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen. Wat je daarvoor nodig hebt. Wanneer je van de Studio gebruik wilt maken. Van maximaal een A4 tekst of een korte videoboodschap worden we sowieso blij. Ons verrassen met iets anders mag natuurlijk ook. We ontvangen je aanmelding graag per e-mail, via studiotramkade@verkadefabriek.nl

Het programmateam van de Verkadefabriek bekijkt alle aanmeldingen, neemt zo nodig contact op voor meer informatie of nadere kennismaking en maakt vervolgens een keuze. Je hoort zo snel mogelijk na het verstrijken van de deadline van ze.

Zij gingen je voor

Vanaf februari 2021 hebben diverse makers gebruik gemaakt van de Studio. Zij gingen je voor.

November 2022: Magic Tom & Yuri
Het coolste anarchistische goochelduo van dit moment! Magic Tom en Yuri: een theatrale punk-goochelshow met trucs, muziek, dans en heel veel komedie. Je zou ze kunnen kennen, van Lowlands, De Parade, Zwarte Cross en Paaspop, waar ze afgelopen zomer te bewonderen waren. Ze werkten in de Studio aan hun nieuwe voorstelling en speelden een try-out op zaterdag 17 december.

Augustus 2022: Mo Jouhri
Filmmaker. Voor de VPRO maakte hij onder andere de documentaires Making a Mocro en Boeman en in Studio Verkadefabriek werkte hij -in samenwerking met BNNVARA- aan de Zapp webserie Cum Laude

Maart/April 2022: Minoux
Minou Bosua ging aan het werk voor haar nieuwste voorstelling POW WOW, die in september 2022 de Verkadefabriek te zien is.

Februari 2022: Talla Dirkzwager en Bogi Bakker
Ronja de Roversdochter is een spannend en zintuigelijk boek, dat het uitgangspunt vormt voor de afstudeervoorstelling van Talla en Bogi, studenten aan de regieopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Vanuit die zintuiglijkheid is het duo te werk gegaan en hebben ze onderzocht hoe ze licht en geluid als medespelers kunnen inzetten en het publiek daardoor mee kunnen nemen in een andere wereld.

November 2021: Stichting Radicale Gezelligheid
Lisanne van Aert en Lotte Lola Vermeer gingen in de Studio aan de slag met hun project 'Misschien een laatste maal': kleinschalige theatrale diners waarin ze met een groep onbekenden dineren en spreken over sterfelijkheid. 

Oktober 2021: Monika Kowalewska
Monika deed in Studio Verkadefabriek vooronderzoek voor een voorstelling over prestatiedruk onder jongeren, waarvoor ze samenwerkte met een topturnster van 16 jaar. Wat betekent het om ambitieus te zijn, dromen te koesteren en onder druk te presteren? 

September 2021: Kirsten van Teijn
Met papier, regisseur, publiek én nagesprek bouwde Kirsten van Teijn haar voorstelling - die vanwege corona eerder alleen in korte versie bestond - verder uit. Ze ging het (S)EXPERIMENT aan. Spelend, zingend en in gesprek. 

April 2021: Jelle Willems
Hieronder lees je meer over Jelle zijn werk en kun je de video bekijken die hij in de Studio maakte. 

Maart 2021: Eva van Pelt
Met de focus vol op 'NU' - Eva's docmentaireconcert over vragen stellen - ging ze in de Studio aan de slag met muziek, spoken word, songs, interview-fragmenten, improvisatie, licht, geluid, haar band en een boel energie.

Februari 2021: Jameszoo 
Samen met muzikant Niels Broos werkte Jameszoo (Mitchel van Dinther) in de Studio aan het afmaken van een gezamenlijk project. 

 

De Studio wordt financieel ondersteund door De Vrienden van de Verkadefabriek.