Informatie Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD 's-Hertogenbosch
Kassa: 073 681 81 60
Kantoor: 073 681 81 50 info@verkadefabriek.nl

Studio Tramkade

Makers in de Verkadefabriek

In de Verkadefabriek zijn we betrokken en maken we ruimte voor jonge, creatieve professionals. Dat doen we op het gebied van beeldende kunst, cabaret, muziek, theater én film. Want nieuwe makers brengen nieuw elan en nieuwe ideeën naar de Verkadefabriek. Ze vergroten onze wereld. Maar juist die jonge makers hebben het moeilijk in deze tijd. Daarom bieden we ze in 2021 gratis werkruimte: Studio Tramkade. Makers in de Verkadefabriek. Muzikanten, theatermakers, beeldhouwers, cabaretiers: we bieden ze ruimte, maar denken ook met ze mee en helpen ze bij de opbouw van een netwerk en verbinding met de stad. Om dit te kunnen doen hebben we steun gezocht bij het bedrijfsleven, in het bijzonder bij De Vrienden van de Verkadefabriek. Zij maken Studio Tramkade financieel mogelijk.

Studio Tramkade is er voor professionele makers.
Jonge makers die hun basis hebben in Den Bosch of de directe omgeving. Makers die een plek zoeken om te kunnen uitproberen, zich te verdiepen en zich onder te dompelen. Met de focus op proces en ontwikkeling, meer dan op een eindresultaat. Een echte werkplaats dus. 

Studio Tramkade is een goed geoutilleerde werkruimte in de Verkadefabriek.
Met technische mogelijkheden (hier lees je wat er precies beschikbaar is), maar ook een vleugel, een dansvloer, een kleedkamer. Het is een vrije plaats, alles kan er. Bijna, toch. Studio Tramkade is bijvoorbeeld geen geluidsstudio of geluidsdichte studio, maar muziek maken kan er! We stellen Studio Tramkade in blokken van twee weken beschikbaar. In die twee weken spreken we met makers over hun plannen, hun project. We maken verbinding, in de Verkadefabriek en daarbuiten. We laten zien wat er in Studio Tramkade gebeurt. We bouwen samen een netwerk op. 

Kunstenaars laten zien wat ze in Studio Tramkade doen.
Tijdens de periode waarin ze werken, maar ook na afloop in de vorm van een (kleine) presentatie. Van een inkijkje in het proces, tot een preview van een afgerond geheel; ook hier staat de ontwikkeling centraal. Op deze manier blijven we betrokken en verbonden. Met elkaar, met de stad, met andere jonge culturele professionals.

Makers kunnen zich aanmelden.
Per kwartaal beoordeelt het programmateam van de Verkadefabriek de aanmeldingen. Om dit te kunnen doen ontvangen ze graag een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen; maximaal een A4 of in een korte videoboodschap of... leef je uit. Vertel ze in elk geval duidelijk wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Hier lees je er alles over. Muzikant Mitchel van Dinther was Project 0 en trapte in februari 2021 af.

Mitchel van Dinther was als Project 0 de eerste gebruiker van deze nieuwe werkruimte voor makers. Drie weken lang hebben Mitchel en Niels gewerkt aan hun eerste duo-album. En inmiddels hebben ook Eva van Pelt, Jelle Willems en Kirsten van Teijn van Studio Tramkade gebruik kunnen maken. Ze hebben gewerkt aan nieuwe projecten en albums: alleen, met een chorograaf, met bandleden, met een regisseur. Kirsten hield bovendien een aantal openbare werksessies, waarbij ze  na afloop met haar publiek in gesprek ging. 

Eva van Pelt, muzikant

“Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat ik me als maker vooral ontwikkel als ik me in mijn proces niet afsluit, maar juist open stel. Wanneer ik niet alleen tijdens de voorstellingen en concerten (de tussentijdse resultaten van mijn werk) maar juist ook tijdens het maakproces verbinding voel met andere makers en met het publiek. Dat is enkel mogelijk op plekken waar het bruist, waar leven en creativiteit in de lucht hangen, niet op mijn zolderkamertje."

Mitchel van Dinther - “Wanneer ik twee weken in een werkruimte ben, kan ik een situatie creëren waar vanuit nieuwe dingen ontstaan. Het is bijna alsof ik een nieuw instrument bedien. Ik ken de nukken, randen en hoeken van zo’n instrument nog niet en daardoor gebeuren er bijzondere dingen. Zo is het ook met een werkruimte waar je je helemaal kunt onderdompelen. Ik heb geen eigen studioruimte en het is voor de meeste makers onbetaalbaar om zo’n plek te huren. Dat ik nu de kans krijg om twee weken lang nieuwe werk te creëren in de Verkadefabriek … het gaat een enorme impuls geven aan mijn werk.”

Ruut van der Beele, filmregisseur - “Er is in Den Bosch behoefte aan een toegankelijke werkruimte op een goede locatie en met goede faciliteiten. Ik ben als filmmaker vaak op zoek naar een ruimte voor een korte periode. Zeker als je een project nog niet gefinancierd is, is het fijn dat je als maker een plek tot je beschikking hebt. Als je aan het einde van de periode laat zien wat je gemaakt hebt, is dat een goede gelegenheid om andere creatieve makers uit de stad te ontmoeten.” 

Nu in Studio Tramkade: Stichting Radicale Gezelligheid

Stichting Radicale Gezelligheid staat onder de artistieke leiding van Lisanne van Aert en Lotte Lola Vermeer. Ze leerden elkaar kennen tijdens de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 'We vonden elkaar in ons verlangen om onze schrijftafel te verlaten en theater te maken op basis van veldwerk en ontmoeting. Onze overtuiging: enkel in gesprek kunnen we existentiële en maatschappelijke vraagstukken inzichtelijk maken.' 

In 2021 maakten ze onder de vleugels van Festival Cement De wereld heeft ons failliet verklaard. In deze voorstelling stonden ze samen met hun werkloze moeders op de vloer en onderzochten ze de hardheid van het arbeidsklimaat en de grenzen van de loyaliteit. 

In Studio Tramkade gaan ze aan de slag met hun nieuwste project: Misschien een laatse maal. Kleinschalige theatrale diners, waarin ze met een groep onbekenden dineren en spreken over de sterfelijkheid. De komende week schrijven, maken, dineren en schaven ze - ten overstaan van een gemêleerd gezelschap van tafelgasten. En in februari doen Lotte en Lisanne dit nog eens dunnetjes over, opnieuw in onze fijne Studio! 

Foto: William van der Voort

Nu in Studio Tramkade: Stichting Radicale Gezelligheid

Techniek & aanmelden

TECHNIEK
in Studio Tramkade

Studio Tramkade is een goed geoutilleerde werkruimte.
Met een vleugel, een dansvloer een kleedkamer. Natuurlijk, er is ook licht en geluid. Goed om te weten: Studio Tramkade is géén geluidssudio, of geluidsdichte studio. Maar veel van wat je zult nodig hebben, kunnen we voor je regelen. Bijna alles eigenlijk, maar daar kletsen we graag samen met je over! Heb je specifieke wensen of ben je rigoureuze dingen van plan? Laat het ons bij je aanmelding dan weten, of bel van tevoren even. Kunnen we je precies zeggen wat wel en niet kan of beschikbaar is. Meer weten over de beschikbare techniek in de Verkadefabriek? Hier vind je de materialen die ook in Studio Tramkade inzetbaar zijn. 

AANMELDEN
word project 6, 7 of 8

Wil jij in 2021 gebruik maken van Studio Tramkade? Meld je dan nu aan.
Vertel ons wie je bent en wat je doet. Wat je in Studio Tramkade wilt gaan doen: een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen. Wat je daarvoor nodig hebt. Wanneer je van Studio Tramkade gebruik wilt maken. Van maximaal een A4 tekst of een korte videoboodschap worden we sowieso blij. Ons verrassen met iets anders mag natuurlijk ook. We ontvangen je aanmelding graag per e-mail, via studiotramkade@verkadefabriek.nl

Het programmateam van de Verkadefabriek bekijkt alle aanmeldingen, neemt zo nodig contact op voor meer informatie of nadere kennismaking en maakt vervolgens een keuze. Je hoort zo snel mogelijk na het verstrijken van de deadline van ze.

Zij gingen je voor

Vanaf februari 2021 hebben diverse makers gebruik gemaakt van Studio Tramkade. Zij gingen je voor.

Oktober 2021: Project 4 | Monika Kowalewska
Monika deed in Studio Tramkade vooronderzoek voor een voorstelling over prestatiedruk onder jongeren, waarvoor ze samenwerkte met een topturnster van 16 jaar. Wat betekent het om ambitieus te zijn, dromen te koesteren en onder druk te presteren? 
September 2021: Project 3 | Kirsten van Teijn
Met papier, regisseur, publiek én nagesprek bouwde Kirsten van Teijn haar voorstelling - die vanwege corona eerder alleen in korte versie bestond - verder uit. Ze ging het (S)EXPERIMENT aan. Spelend, zingend en in gesprek. 
April 2021: Project 2 | Jelle Willems
Hieronder lees je meer over Jelle zijn werk en kun je de video bekijken die hij in Studio Tramkade maakte. 
Maart 2021: Project 1  |  Eva van Pelt
Met de focus vol op 'NU' - Eva's docmentaireconcert over vragen stellen - ging ze in Studio Tramkade aan de slag met muziek, spoken word, songs, interview-fragmenten, improvisatie, licht, geluid, haar band en een boel energie.
Februari 2021: Project 0  |  Jameszoo 
Samen met muzikant Niels Broos werkte Jameszoo (Mitchel van Dinther) in Studio Tramkade aan het afmaken van een gezamenlijk project. 

 

Studio Tramkade wordt financieel ondersteund door De Vrienden van de Verkadefabriek.