Berg&Bos - In Vrede

  • In Vrede
  • In Vrede
  • In Vrede

Berg&Bos maakt tragikomische theater over de kleine mens in een grote wereld.
In een mozaïekvertelling worstelen vier personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog.


Met In Vrede schetst BERG&BOS - het gezelschap van theatermakers Maurits van den Berg en Rik van den Bos - hoe de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, ook nu nog zijn invloed heeft op onze samenleving.

Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek van de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

In Vrede is een voorstelling over de verwoestende én verbindende kracht van verhalen; verwoestend wanneer verhalen verdraaid of vanuit één overheersend perspectief worden verteld. Verbindend als grote verhalen worden doorverteld en alle vertellers aan het woord kunnen komen.

Nabil Nabo
Voor deze productie werkt het gezelschap samen schrijver/vertaler Nabil Nabo. Hij is gevlucht uit Syrië en via stichting On File in contact gekomen met BERG&BOS. Nabil heeft In Vrede vertaald naar het Arabisch en deze tekst zal als boventiteling te zien zijn.

Maar Nabil staat ook model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over hoe het is om na een vlucht aansluiting proberen te vinden in een nieuwe samenleving, vormen de basis voor één van de verhaallijnen uit het stuk.  

Recensies

★★★★ de Volkskrant: 'In Vrede speelt weliswaar in Nederland na de oorlog, maar niemand van de personages die echt vrede heeft met het bestaan. In regie van de jonge Eva Line de Boer wordt dat verhaal waardig en indrukwekkend gebracht: met een mooi ritme, prettig veel ruimte voor de vertelling, vormgeving met een twist en goed spel.' 

★★★★ Scènes: 'Verbonden door oorlog in prachtige mozaïekvertelling' 

★★★★★ Dagblad van het Noorden: 'Berg & Bos’ oorlogsverhaal golft naar climax in het nu'

★★★ NRC: 'De verschillende verhaallijnen worden op ingenieuze wijze vervlochten'

★★★★★ Meppeler Courant: 'Fascinerende worsteling met de tijd'

Haarlems Dagblad: 'De tekst van Van den Bos is poëtisch en geraffineerd opgebouwd. Langzaam maar zeker komen de puzzelstukjes op hun plek te liggen. ‘In Vrede’ is een gedragen voorstelling, licht van toon, die laat zien hoe het verleden doorwerkt op het nu.' 


BERG&BOS
Acteur Maurits van den Berg en auteur Rik van den Bos vormen samen BERG&BOS. Sinds de eerste samenwerking op Toneelschool Utrecht ontwikkelden zij zich bij Atelier Oerol, waar ze hun eigen signatuur vonden. Daarna maakte ze bij Bellevue Lunchproducties de korte voorstelling Drive In (2014). Het leverde een geslaagde voorstelling, vier-sterrenrecensies, een artistieke stap voorwaarts en een nominatie voor de BNG nieuwe theatermakerprijs op. De tweede zaalvoorstelling is Een coming of age voor bejaarden (2016). Dit is de eerste samenwerking met producent Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva Line de Boer. De voorstelling werd lovend ontvangen door pers en publiek en leverde een nominatie voor de Taalunie Toneelschrijfprijs op. Nu is Berg&Bos terug met In Vrede, wederom in samenwerking met Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva Line de Boer.
 Credits
Tekst: Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo
Regie: Eva Line de Boer
Spel: Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe & Armand Rosbak
Muziek: Jan en Keez Groenteman
Vertaling: Nabil Nabo
Vormgeving en kostuums: Marieke van Veen, Malou Palmboom
Lichtontwerp: Dirk Houthoff
Techniek: Sjef van de Ven
Productie: ’n More, Lise van den Hout
Zakelijke leiding: Karin van den Berg
Impact producent: Impact Makers
Publiciteit: Lisette Brouwer
Grafische vormgeving: Rein van der Ven
 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!