Bernardo Bertolucci - Goesting / Novecento & Italiaanse maaltijd

  • Goesting / Novecento & Italiaanse maaltijd
  • Goesting / Novecento & Italiaanse maaltijd
  • Goesting / Novecento & Italiaanse maaltijd

Een prachtig historisch epos van regisseur Bernardo Bertolucci van in totaal maar liefst 317 minuten met een Italiaans diner tussen de twee delen. Dompel jezelf onder in één van de allermooiste filmklassiekers en gun jezelf deze filmervaring. Al twee keer uitverkocht, nu voor de derde keer!

We kijken het eerste deel van de klassieker die kortgeleden prachtig digitaal is gerestaureerd. Daarna schuiven we aan bij een Italiaans diner in stijl, wij zorgen tijdens het diner voor live muziek en (op zo 23 juni) een toelichting van Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp. Daarna kijken we weer met veel goesting deel twee.

Novecento
Vertelt op grootse wijze over de Italiaanse (en Europese) geschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van twee voorbestemde plattelandskinderen: de een arm en machteloos, de ander rijk en machtig.

Op een landgoed in Noord-Italië worden in 1900 op dezelfde dag de zoon van een hereboer en de zoon van een landarbeider geboren. De film volgt hen, en hun families, gedurende tachtig jaar in vriendschap en verwijdering, met de nadruk op het fascisme: de bourgeois collaboreert passief, de arbeider wordt partizaan.

Bert Wagendorp
Zijn roman Ferrara, het vervolg op zijn bestseller Ventoux, speelt zich vooral af in de regio Emilia-Romagna, de streek waar Novecento zich afspeelt. Hij refereert aan de opkomst van het fascisme, zo dramatisch gebruikt door Bertolucci in Novecento.

Live muziek door Jong Bosch muziektalent
Eva van der Sterren op viool (17) en Jelle Willems op piano (19).
Jelle studeert jazz piano aan het Conservatorium in Amsterdam. Eva gaat volgend jaar examen doen en gaat daarna jazz viool studeren aan het conservatorium. Beiden spelen ze in het Zuid Nederlands workshop orkest onderleiding van Paul van Kemenade en Jeroen Doomernik. Ze zijn regelmatig te horen bij de Jam sessie in de toonzaal en traden op tijdens Jazz in Duketown, dat dit jaar van 7 t/m 10 juni plaatsvindt.

Inspiratie: Ennio Morricone (Novecento, The Thing, Once upon a Time in the West en The Hateful Eight). Eva en Jelle spelen een mix van klassieke filmmuziek en enkele mooie jazz-stukken.

Let op: 'Novecento' is Engels ondertiteld. 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!