Mike Boddé - De Geurige Man

  • De Geurige Man

Hij licht zijn schedeldak voor een bliksembezoek aan zijn brein. Verwacht daarbij geen koffie met een koekje. Zet je schrap voor genialiteit en idiotie. Maak je op voor ontroering, onbegrijpelijkheid en volstrekte willekeur. Spook mee in het hoofd van Mike Boddé. Ervaar raar.

Mike Boddé is van vele markten thuis. Een geschoold en zeer veelzijdig pianist/componist, onder meer als sidekick in het klassieke NPO2-programma Podium Witteman, gezegend met een hoofd vol taalgekte. Met Thomas van Luyn vormde hij een vruchtbaar duo, dat op podia en televisie (Kopspijkers, De Mike & Thomas Show) muziek en taal naar hun hand zetten. Daarbij werden amusement en muzikaliteit altijd gekleurd door een haast vanzelfsprekend absurdisme.

Boddé staat te boek als cabaretier, maar daar trekt hij zich in zijn nieuwste voorstelling ‘De geurige man’ weinig van aan. Begeleid door de fijnzinnige saxofonist Tom Beek confronteert hij het publiek met een onverhoedse aanval van taaljazz.

Afgewisseld met jazzy duetten tussen sax en piano, trakteert Boddé, gezeten in zijn voorleesstoel, de argeloze toeschouwer op het merkwaardige verhaal van ‘De geurige man.’

Dat wil zeggen, het verhaal is misschien niet zo zeer merkwaardig als wel de taal waarin het verteld wordt. In een somtijds hilarische mix van bijbels getoonzette middelnederlandsklinkende verhaspelwoorden rijst het beeld op van de kwalijk dampende protagonist (de ‘riekgast’) en zijn tragische grote liefde (de ‘knollin’ oftewel ‘tweetieter’). 

Bezoeker over de voorstelling
''De geurige man'' is een waagstuk, een artistiek experiment, zoals je ze in Cabaretland en omstreken zelden ziet. Wie van verrassingen houdt en niet bang is voor een bijzonder theateravontuur, raad ik aan te gaan kijken. Zoiets maak je niet vaak mee.'' - Marcel Verreck 

Speeltijden