VARA Leids Cabaretfestival - Finalistentoer 2017

  • Finalistentoer 2017
  • Finalistentoer 2017
  • Finalistentoer 2017

De finale heeft plaatsgevonden. De winnaars van de jury- en de publieksprijs zijn bekend en deze avond staan zij in de Verkadefabriek. Het trio De Hygiëna’s uit België, is zaterdagavond 11 februari 2017 gekroond tot winnaar van het VARA Leids Cabaret Festival 2017. Zij sleepten de juryprijs in de wacht. Felix Heezemans nam de publieksprijs in ontvangst.

De drie finalisten van het festival, De Hygiëna’s, Felix Heezemans en PS en zo is het leven treden tijdens de Finalistentour op met de voorstelling waarmee zij toe wisten te treden tot de finale van het festival. Tijdens de Finalistentour 2017 krijg je de kans om zelf hun talent te ervaren. Ze doen de finaleavond namelijk integraal over. Wees erbij wanneer ze hun eerste stappen zetten in theaterland. Voor je het weet eigenen ze het zich compleet toe.

Jury winnaar De Hygiena’s:
Drie Vlaamse absurdisten en een gitaar… dat was een veel betere naam geweest voor “De Hygiëna’s”. Maar helaas, ze hebben al een logo en Facebook-pagina, dus ze zitten er aan vast. Wil jij ook kunnen zeggen “Dat is een half uur van mijn leven dat ik nooit meer terugkrijg”? Dan ben je vanavond aan het juiste adres bij “Drie Vlaamse Absu…”, …uhm, ik bedoel “De Hygiëna’s”!

“Met hun vaart en geraffineerde rolverdeling laten De Hygiëna’s zien hoe een op volle toeren draaiend, goedgebekt theatertrio zich kan onderscheiden van de vele solisten in de programmering van theaters. Met hun van veel fantasie getuigende absurde invallen hebben De Hygiëna’s ons verrast en nieuwsgierig gemaakt naar méér”, aldus het Jury rapport.

Publiek winnaar Felix Heezemans:
Tegen de verwachting in.
Als niets is wat je ervan verwacht had, kun je maar één ding doen: obstakels te lijf gaan en volle kracht vooruit.

Felix Heezemans volgens het juryrapport:
“Zijn observaties zijn vaak raak. Zijn typetjes wekken door hun herkenbaarheid en de inzet van zijn fysiek en stemgebruik de lach op. Hij maakt hierbij veelvuldig gebruik van het stijlmiddel van de overdrijving. Of hij nu een notoire klager of een stadswacht neerzet, we kennen ze allemaal, deze types. Hij kan mensen duiden en neerzetten, hieruit blijkt een sterk observatievermogen.”

Finalist PS en zo is het leven:
PS en zo is het leven probeert te balanceren, te zoeken naar houvast, te achterhalen hoe het moet, hoe het hoort, hoe anderen vinden dat het hoort. Soms lukt het. Dan staan ze overeind. Voor even.

PS en zo is het leven volgens het juryrapport:
“Ze maken gebruik van diverse instrumenten, die door meerdere leden bespeeld kunnen worden. Leuk is het gebruik van rekwisieten als speelgoed en afwasborstels om muziek mee te maken. Vooral door hun meerstemmigheid maken ze indruk. Hun teksten zijn poëtisch, soms ook absurdistisch, maar toch goed te volgen.”


Sinds 1978 is het VARA Leids Cabaret Festival een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Gevestigde namen als Lebbis & Jansen, Najib Amhali, Wim Helsen, Tim Fransen, Sanne Wallis de Vries en Paulien Cornelisse zijn hier hun carrière begonnen. En zo staan ook de finalisten van 2017 in de startblokken. Mis hun eerste optredens niet!

Speeltijden