/ FILMZAAL 3

Cursus Poolse Cinema - Poolse Cinema / The Pianist

  • Poolse Cinema / The Pianist

Regisseur en producent Coen Haver duikt dit najaar in de rijke geschiedenis van de Poolse Cinema.

Je ziet vanavond de film: The Pianist

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio 'Nocturne in d-mineur' van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.

'Prominente filmregisseur zoekt man tussen de 25 en 35, slank postuur, gevoelig, kwetsbaar en charismatisch. Acteerervaring niet vereist.' Polanski plaatste zijn advertentie omdat hij een film wilde maken over hoe de vermaarde Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000) de verschrikkingen van de nazi's in Polen overleefde. Hij kreeg bijna 1500 reacties, maar koos uiteindelijk voor de ervaren acteur Brody. Diens ingetogen werk leverde hem een César en een Oscar op. Polanski, die zelf met moeite de oorlog overleefde, won een Gouden Palm voor beste regisseur.

Poolse Cinema
Met fragmenten uit het werk van onder andere Kieślowski, Wajda, Polanski en Holland toont Haver hoe de Poolse cinema jaren gebukt ging onder culturele oppressie en censuur en hoe het zich daar uiteindelijk van wist los te weken.Regie: Roman Polanski 
Cast: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman
Genre: Drama
Jaartal: 2002
Land: Polen, VK, Frankrijk en Duitsland
Tijdsduur: 150 minuten
Kijkwijzer: 12+  

Supporter€13,00
Normaalprijs€15,00
Speeltijden
wo 21 nov