/ KLEINE ZAAL

DansBrabant - DansBrabant

  • DansBrabant
DANSBRABANT - LICHAAM, TIJD, ONEINDIGHEID
Drie meditatieve trips om het weekend mee in te gaan. Met werk van Katja Heitmann, Inari Salmivaara en Sabine Molenaar

Speciaal voor de Verkadefabriek brengt DansBrabant op een avond drie performance- installaties bij elkaar. Drie werken op drie plekken in de Verkadefabriek; drie verschillende choreografen: Katja Heitmann, Inari Salmivaara en Sabine Molenaar. Laat je gevoel voor tijd en ruimte varen en laat je leiden door het moment.

DansBrabant brengt op één avond drie performance-installaties bij elkaar: drie totaal verschillende en betoverende werelden waar je als bezoeker in en uit kunt stappen en waartussen je je eigen route kunt uitstippelen. Werk van drie bijzondere choreografen die het lichaam en de dans ieder op hun eigen manier een extra dimensie geven. In drie verschillende ruimtes, en in iedere ruimte de mogelijkheid om lekker te zitten, je onder te laten dompelen en het gevoel van tijd en ruimte voor even los te laten.

Duur 90 minuten inclusief inleiding en gezamenlijke afsluiting

VOORSTELLINGENSabine Molenaar -  Let’s weave our findings together
Met een uitgekiende danstaal en een zeldzaam soepel lichaam schept Sabine Molenaar werelden waarin alles aanhoudend transformeert en in elkaar overloopt. Trefzeker begeleidt ze haar publiek langs de intuïtieve logica van het dromen en ontgint ze het grensvlak tussen waan en werkelijkheid. In deze impro-installatie zet Sabine haar lichaam in als een organisch verwerkingssysteem voor woorden. Ieder woord wordt ontvangen en met een rituele concentratie verteerd. Zo verkent ze de rijkdom en persoonlijke inkleuring van abstracte begrippen als stilte, rust en evenwicht, maar ook die van angst, onzekerheid en twijfel. Met Sabines lichaam als kompas, overstijgen we samen de grenzen van onze gedachten. Of zoals Sabine het zelf zegt: Welcome inside my associative brain. I hear your input. You see my transformation?

Concept en dans: Sandman/Sabine Molenaar Producent: Sandman i.s.m. DansBrabant/Kosmonaut ProductionKatja Heitmann - Tearing Machine
‘Wat beweegt ons?’ en ‘Wie beweegt wie?’ In haar hoogst onalledaagse werk stelt Katja Heitmann het hoogst alledaagse ter discussie. Haar werk begeeft zich op het snijvlak van dans, theater, beeldende kunst, performance art en installatie. Vanuit de menselijke controledrang stelt Katja zich een perfecte wereld voor, vrij van zorgen. In Tearing Machine hebben de dansers de missie om te allen tijde het evenwicht te behouden. Iedere beweging wordt met de grootst mogelijke controle gemaakt. Ieder conflict moet worden vermeden. In welke mate maakt een vergaande controle over het lichaam ons tot machines? Of brengt het juist het meest menselijke in ons naar boven? Enkel snot, zweet en tranen blijken niet te choreograferen.

Concept, choreografie: Katja Heitmann | concept, soundscape | licht: Sander van der Schaaf | productie: This is not a show / This is reality | dans: nnb | kostuums: Byvan Harten | co-productie: DansBrabant (NL), tanzhauw nrw (DE), Spring (NL), STRP Biënnale (NL) Inari Salmivaara – (SHIFT)
Of een dag op het strand - over een mogelijke lichtheid van bestaan, een reis, een moment en plaats waar de wereld stil en stilaan kan vertragen. In een meditatieve trip nodigt Inari ons uit de ballast van een overdaad aan beelden en berichtgeving over boord te zetten. Haar bewegingen zijn gearticuleerd en vloeiend tegelijk, haar lichaam een precisie-instrument. Geheimzinnig en eindeloos is de zee. Kijken, nog eens kijken en alles om je heen vergeten. Lukt het om voor even te ontsnappen aan alledaagse beslommeringen en te glimlachen om de knipoog waarmee de componist dit werk heeft aangevoeld? De in Parijs wonende Finse choreografe Inari Salmivaara werkt samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Haar heldere bewegingstaal zet ze in een omgeving van beeld, geluid en tekst.

Concept, choreografie en dans: Inari Salmivaara | Foto: Maxime Bersweiler  | soundscape: Viljam Nybacka | kostuum: Anna Ruohonen | dramaturgie: Hans Tuerlings Producent DansBrabant i.s.m. AIS
 

DansBrabant
DansBrabant is een solide ondersteuner van bijzonder choreografietalent, initiator van samenwerkingsprojecten en bevorderaar van (inter)nationale uitwisseling. DansBrabant zet het lichaam centraal. Of preciezer gezegd: DansBrabant zet in op makers en projecten die zich verhouden tot actuele ontwikkelingen die van invloed zijn op hoe wij ons lichaam ervaren. Hierin vinden we uiteenlopende thema’s en dienen zich steeds nieuwe invalshoeken aan: lichaam en technologie, lichaam op zoek naar nieuwe intimiteit, lichaam in een globaliserende samenleving, lichaam in de publieke ruimte, lichaam en gender, enz… Met deze focus tonen we de urgentie en actualiteit van de dans en de vele gedaantes die dans kan aannemen, herkenbaar voor iedereen met een lichaam.
Supporter€15,50
Normaalprijs€17,50
Speeltijden & Tickets
vr 14 dec