DansBrabant - DansBrabant

  • DansBrabant
DANSBRABANT - LICHAAM, TIJD, ONEINDIGHEID
Drie meditatieve trips om het weekend mee in te gaan. Met werk van Katja Heitmann, Inari Salmivaara en Sabine Molenaar

Speciaal voor de Verkadefabriek brengt DansBrabant op een avond drie performance- installaties bij elkaar. Drie werken op drie plekken in de Verkadefabriek; drie verschillende choreografen: Katja Heitmann, Inari Salmivaara en Sabine Molenaar. Laat je gevoel voor tijd en ruimte varen en laat je leiden door het moment.

DansBrabant brengt op één avond drie performance-installaties bij elkaar: drie totaal verschillende en betoverende werelden waar je als bezoeker in en uit kunt stappen en waartussen je je eigen route kunt uitstippelen. Werk van drie bijzondere choreografen die het lichaam en de dans ieder op hun eigen manier een extra dimensie geven. In drie verschillende ruimtes, en in iedere ruimte de mogelijkheid om lekker te zitten, je onder te laten dompelen en het gevoel van tijd en ruimte voor even los te laten.

Duur 90 minuten inclusief inleiding en gezamenlijke afsluiting

VOORSTELLINGEN
 Sabine Molenaar -  Let’s weave our findings together
Met een uitgekiende danstaal en een zeldzaam soepel lichaam schept Sabine Molenaar werelden waarin alles aanhoudend transformeert en in elkaar overloopt. Trefzeker begeleidt ze haar publiek langs de intuïtieve logica van het dromen en ontgint ze het grensvlak tussen waan en werkelijkheid. In deze impro-installatie zet Sabine haar lichaam in als een organisch verwerkingssysteem voor woorden. Ieder woord wordt ontvangen en met een rituele concentratie verteerd. Zo verkent ze de rijkdom en persoonlijke inkleuring van abstracte begrippen als stilte, rust en evenwicht, maar ook die van angst, onzekerheid en twijfel. Met Sabines lichaam als kompas, overstijgen we samen de grenzen van onze gedachten. Of zoals Sabine het zelf zegt: Welcome inside my associative brain. I hear your input. You see my transformation?

Credits
Concept en dans: Sandman/Sabine Molenaar Producent: Sandman i.s.m. DansBrabant/Kosmonaut ProductionKatja Heitmann - Pandora's DropBox
Pandora’s DropBox is een museale ervaring in een contemplatieve ruimte gevuld met perfecte mensen. Een wereld waarin alle ellende is teruggeplaatst in de mythische doos van Pandora. De dansers bewegen langzaam en hyper gecontroleerd, continu op zoek naar de perfecte balans en harmonie. Kan een mens een perfect geconditioneerde machine worden? Pandora’s DropBox is een serene en catastrofale zoektocht naar de grenzen van de menselijke controle.

★★★★ De Volkskrant: “Snot, zweet en tranen zijn evenmin te choreograferen. Heitmanns robotmensen krijgen heel subtiel iets aandoenlijks, iets meelijwekkends. Die dubbelheid is veelzeggend en erg mooi. Hier dansen mensen gevangen in hun eigen lijf en ambities.”

★★★★ Theaterkrant: "In het streven een voorstelling te maken over een perfect leven zonder tragiek laat Katja Heitmann haar dansers de bewegingen tot in de uiterste perfectie uitvoeren. Plato, Nietzsche, Hannah Arendt, zorgrobots, YouTube-vloggers: allemaal leggen ze de vraag voor wat het betekent mens te zijn. Katja Heitmann voegt zich in dit rijtje met een onderzoek dat het lijf van de performer keihard laat voelen hoe het mens is." Door naar de hele recensie (aanrader!)

VICE interviewde Katja Heitmann over deze nieuwe voorstelling:

Katja Heitmann laat mensen bewegen alsof ze machines zijn.
"We zijn nu de pupillen aan het trainen, zodat die ook niet meer bewegen."

Ga door naar het online artikel

Credits
Concept en choreografie: Katja Heitmann Concept en muziek: Sander van der Schaaf Dansers: Anna Zurkirchen, Wies Berkhout, Merle Schiebergen, Lorenzo Capodieci Kostuums: Annemarije van Harten Dramaturgie: Ingrid de Rond Co-productie: DansBrabant (NL), tanzhaus nrw (DE), SPRING (NL), STRP Biënnale (NL) Katja Heitmann wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Tilburg
Inari Salmivaara – (SHIFT)
Of een dag op het strand - over een mogelijke lichtheid van bestaan, een reis, een moment en plaats waar de wereld stil en stilaan kan vertragen. In een meditatieve trip nodigt Inari ons uit de ballast van een overdaad aan beelden en berichtgeving over boord te zetten. Haar bewegingen zijn gearticuleerd en vloeiend tegelijk, haar lichaam een precisie-instrument. Geheimzinnig en eindeloos is de zee. Kijken, nog eens kijken en alles om je heen vergeten. Lukt het om voor even te ontsnappen aan alledaagse beslommeringen en te glimlachen om de knipoog waarmee de componist dit werk heeft aangevoeld? De in Parijs wonende Finse choreografe Inari Salmivaara werkt samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Haar heldere bewegingstaal zet ze in een omgeving van beeld, geluid en tekst.

Credits
Concept, choreografie en dans: Inari Salmivaara | Foto: Maxime Bersweiler  | soundscape: Viljam Nybacka | kostuum: Anna Ruohonen | dramaturgie: Hans Tuerlings Producent DansBrabant i.s.m. AIS
 

DansBrabant
DansBrabant is een solide ondersteuner van bijzonder choreografietalent, initiator van samenwerkingsprojecten en bevorderaar van (inter)nationale uitwisseling. DansBrabant zet het lichaam centraal. Of preciezer gezegd: DansBrabant zet in op makers en projecten die zich verhouden tot actuele ontwikkelingen die van invloed zijn op hoe wij ons lichaam ervaren. Hierin vinden we uiteenlopende thema’s en dienen zich steeds nieuwe invalshoeken aan: lichaam en technologie, lichaam op zoek naar nieuwe intimiteit, lichaam in een globaliserende samenleving, lichaam in de publieke ruimte, lichaam en gender, enz… Met deze focus tonen we de urgentie en actualiteit van de dans en de vele gedaantes die dans kan aannemen, herkenbaar voor iedereen met een lichaam.
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!