ICK - Para Diso Revisited

Emio Greco en Pieter C. Scholten breken met de gangbare aannames over het hiernamaals en zoeken een antwoord op de vraag: Wat is het paradijs?

Wanneer we het paradijs loskoppelen van alle vooroordelen blijkt dit geen eenvoudig te beantwoorden vraag. Wat moeten we eigenlijk verwachten van datgene wat we zo hoog aanschrijven? Een wereld die wordt gekenmerkt door een onmetelijke zaligheid, maar evengoed door een statische levensloosheid. Geen lijden, geen verlies, geen wreedheid, geen straf. In de dansvoorstelling leggen de zes performers hun individuele weg naar het paradijs af en verleiden de ander met slogans als: ik ben toekomstig, ik ben kosmisch, ik ben vrijgevig. Samen met de dansers treden we binnen in een paradijselijke witte, transparante wereld.

De Koreaanse architect Minsuk Cho creëerde een monumentaal decor waarin de grootsheid en breekbaarheid van het paradijs zichtbaar wordt. In Para | Diso Revisited zullen invloeden uit deze samenwerking terug te zien zijn. Om het geheel te structureren schreven Greco en Scholten een decaloog als handleiding voor het binnentreden van het paradijs, die de dansers zich vervolgens toe-eigenden.


Paradijselijk wit en transparant
Samen met de dansers treden we binnen in een paradijselijke witte, transparante wereld. Een wereld die wordt gekenmerkt door een onmetelijke zaligheid, maar evengoed door een statische levensloosheid. De streep in de titel van het dansstuk duidt op juist die cesuur, die dubbelzinnigheid: het paradijs heeft vele gezichten en deze zijn even mooi als afschrikwekkend.

Para | Diso Revisited is een herwerking van you Para | Diso uit 2010, het afsluitende deel van een dansvierluik dat is geïnspireerd op Dante Alighieri’s La Divina Commedia. Deze herwerkte creatie van Greco en Scholten volgt op het succesvolle Hell uit 2006 en op de in 2008 uitgebrachte tweeluik [purgatorio] Popopera en [purgatorio] In Visione. Net als in de vorige delen van de Dante-trilogie breken Emio Greco en Pieter C. Scholten in deze voorstelling met de gangbare aannames over het hiernamaals.

Choreografie, licht- en geluidconcept: Emio Greco, Pieter C. Scholten

Dans: Helena Volkov, Arad Inbar, Marysia Wierciจฝska, Tycho Hupperets, Kim Amankwaa, Quentin Dehaye


 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!