Panama Pictures - Requiem for Lost Things

Met speciaal ZINTUIGLIJK COLLEGE (gratis) op woensdag 24 oktober, hieronder meer info!

Choreografe Pia Meuthen wint de Prins Bernhard Cultuurprijs!
Uitreiking tijdens de première op 25 oktober.


 

REQUIEM FOR LOST THINGS
Over wat we verliezen en de raadselachtige logica van ons geheugen.

Mensen. Spullen. Momenten. Idealen. We raken ze kwijt, wij allemaal. Van sommigen kennen we het verlies, maar ons wispelturige geheugen speelt ons parten. Je kiest niet wat je wel of niet bijblijft. Herinneringen zijn onbetrouwbaar, sterker nog ze kunnen zelfs transformeren. Want wat er later in je leven gebeurt kan de herinnering zodanig veranderen dat je een ander verleden krijgt.

En wat gebeurt er met dat wat écht verloren ging? De holle leegte die achterblijft als je iets kwijtraakt. Is dat de ruimte die je nodig hebt om plaats te maken voor iets nieuws?

 
“Het opvallende decor karakteriseert 
de gelaagdheid van het stuk.”
 

De charismatische dansers en acrobaten van Panama Pictures ontmoeten elkaar in parallelle werelden: in een decor dat de ruimte verdeelt in verschillende lagen. Dit bijzondere ontwerp van scenograaf Sammy van de Heuvel geeft een interessant architectonisch beeld. In dit eigen universum tarten de mannen alle wetten van de zwaartekracht. Ze dagen elkaar uit met spannende lucht- en vloeracrobatiek en vinden hun troost in saamhorigheid.
 
 
“Nieuwe compositie van Strijbos & Van Rijswijk en live muziek 
van Han Stubbe en Hannes d’Hoine (DAAU).”

 
Spannende muzikale ontmoeting
Panama Pictures vroeg haar vaste componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een nieuwe compositie te maken waarin hun elektronische klankwereld de dialoog aangaat met de klarinet en contrabas van Han Stubbe en Hannes d’Hoine. Deze eigenzinnige muzikanten van het bekende Antwerpse DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung) spelen live wat zorgt voor een prikkelende muzikale ontmoeting waarin spannende ritmes en warme tonen samenvloeien.

Pia Meuthen wint Prins Bernhard Cultuurprijs
Dit voorjaar kreeg Pia Meuthen & Panama Pictures het geweldige nieuws dat Pia de Prins Bernhard Cultuurprijs toegekend krijgt. De jury roemt haar unieke en indrukwekkende oeuvre. ‘Pia Meuthen heeft Brabant verrijkt met zinnenprikkelende voorstellingen van ongekende zeggingskracht’, aldus juryvoorzitter Esmeralda Huizen. Met haar gezelschap Panama Pictures biedt Meuthen een hoogst oorspronkelijke mix van dans, circus en muziektheater. Juryvoorzitter Huizen: ‘Meuthen zet de taal van het lichaam in om universele thema’s als macht, vergankelijkheid en familie te verbeelden. Ze vertelt daarmee meer dan in woorden is te vatten’.
 
De prijs wordt op 25 oktober uitgereikt door commissaris van de Koning Wim van de Donk, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Brabant Dagblad publiceerde een mooi artikel over Pia, haar prijs en haar nieuwe voorstelling Requiem for Lost Things.
Bekijk het artikel hier

EXTRA: ZINTUIGLIJK COLLEGE | woe 24 okt, 19.45 uur in de Serre
Gratis toegankelijk voor bezoekers van de voorstelling die avond

Laat je zintuigen warmdraaien tijdens het Zintuiglijk College voorafgaand aan de voorstelling Requiem for Lost Things op woensdag 24 oktober. Je bent van harte uitgenodigd!

Wat vinden jouw ‘kijk- en denkpapillen’ van hetgeen spreker Guido Jansen je voorschotelt? Guido presenteert een scala aan voorbeelden uit de kunsten en media die allemaal op hun eigen manier beeld, vorm en smaak geven aan het thema 'herinneren en vergeten'. Hij neemt je mee in de diversiteit van deze kunstvormen en bereidt jouw zintuigen voor om zelf te gaan ontdekken hoe Requiem for Lost Things hier invulling aan geeft.
 
Over Guido Jansen
Guido Jansen is onderzoeker en dramaturg. Hij is afgestudeerd in theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en werkte daar als junior docent Media en Cultuur. Op het moment werkt hij als freelancer voor festivals waar hij randprogramma's coördineert voor o.a. SPRING Performing Arts festival en IMPAKT Festival, én werkt hij aan zijn eigen onderzoek naar gamedramaturgie.

Panama Pictures
Met Panama Pictures ontwikkelde choreograaf Pia Meuthen een nieuwe en authentieke signatuur: ongepolijst en rauw, maar met een natuurlijke souplesse waarbij dans en circus naadloos in elkaar overvloeien. De voorstellingen worden gedragen door de persoonlijkheden van haar charismatische performers; een internationale cast bestaande uit dansers en acrobaten met verschillende leeftijden en achtergronden. Panama Pictures werkt vanuit Nederland en veroverde ook een internationale plek met selecties voor diverse dansnetwerken, buitenlandse residenties en voorstellingen in o.a. Duitsland, Polen, Rusland, Noorwegen, Spanje, Indonesië, Maleisië en China.
 


Credits

choreografie: Pia Meuthen
dans/acrobatiek: Francesco Barba, Fabian Krestel, Tarek Rammo, Jefta Tanate, Nilda Martinez
live muziek: Han Stubbe & Hannes d'Hoine
compositie: Strijbos & Van Rijswijk
scenografie: Sammy van den Heuvel
ontwerp kraaien: Matt Jackson
kostuumontwerp: Sanne Reichert
lichtontwerp: Bart Verzellenberg
dramaturgie: Angelique Willkie
assistentie & training: Miquel de Jong
 
Requiem for Lost Things is een productie van Panama Pictures in co-productie met Strijbos & Van Rijswijk. Panama Pictures is huisgezelschap van theater Verkadefabriek en wordt structureel gesubsidieerd door Fonds Podiumkunsten, provincie Noord-Brabant en gemeente 's-Hertogenbosch.

Foto: Rob Hogeslag
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!