LeineRoebana - Solas

  • Solas

De Verkadefabriek presenteert deze voorstelling samen met November Music.

Na de lovend ontvangen voorstelling Sweet Demon gaat LeineRoebana in 2019 op pad met Solas. Een stroom van zang, dans, tekst en muziek vult het podium; gelijkwaardig, tegelijkertijd en onafhankelijk. Tien performers, de unieke danstaal van LeineRoebana en muziek van de Engelse componist John Dowland: kom luisteren, kom kijken!

Solas is afgeleid van ‘soelaas’: troost, verlichting, steun, oplossing. De voorstelling biedt geen direct soelaas voor het wereldleed, maar creëert wel de ruimte om alternatieven op het spoor te komen en te omarmen. Een combinatie van de troost die je kunt ervaren wanneer je iets moois ziet en de noodzaak de wekelijkheid soms anders te bekijken.

Dans is voor LeineRoebana een fysieke vorm van denken; een manier om je te verhouden tot de wereld om je heen. In het werk dat ze maken is een wisselwerking tussen dans en muziek essentieel, ook in Solas. Op muziek van John Dowland dansen de zangeressen en zingen de dansers. Rauw en met begeleiding van elektrische gitaar, waardoor de oorspronkelijke luitmuziek bijna popsongs worden.

★★★★★ de Volkskrant: "Dansers zingen, zangeressen bewegen, musici praten en gezamenlijk maken ze een warm bad zonder sentimenteel te worden. En met verrassende wendingen in. Het is een van de beste voorstellingen die Andrea Leine en Harijono Roebana in bijna dertig jaar hebben gemaakt. Een dansconcert dat waarlijk soelaas biedt als arm om de schouder voor wie daar nood aan heeft, zoals mezzosopraan Talitha van der Spek bezingt in het ontroerende openingslied."

LeineRoebana
LeineRoebana  is een dansgezelschap met een internationale reputatie, geleid door Andrea  Leine  en  Harijono  Roebana. De choreografen onderscheiden zich door hun unieke danstaal en de centrale rol van muziek in hun werk, zijn specialist in een multidisciplinaire benadering en pionieren met ongewone overzeese samenwerkingsverbanden. Hun muzikale voorkeur varieert van renaissance tot hedendaagse componisten en weerspiegelt hun zoektocht naar authenticiteit. Door zoveel mogelijk livemuziek te gebruiken, verkennen ze de kracht van de dialoog tussen dans en muziek.

“Ze zetten de spotlights op jonge dansers en op hoe die een brutale draai geven aan hun energieke bewegingstaal van scherpe hoeken, golvende cirkels en lange lijnen, vaak vanuit de schouders ingezet. Én op hoe deze dansers alles als muziek gebruiken, door een palet aan geluiden te laten resoneren in hun veerkrachtige lichaam: het lijf als beweeglijke speaker” - de Volkskrant (★★★★), over Sweet Demon (2018).

John Dowland
Wat is er mooier en puurder dan de muziek van John Dowland; dan liefdespoëzie of een klaagzang begeleid door luitmuziek? In Solas verandert Dowland in een tijdgenoot, door de begeleiding van elektrische gitaar, door de contrasten met hedendaagse muziek en door de combinatie met hedendaagse dans. De zeven dansers van Solas werken samen met de zangers en gitarist Wiek Hijmans die zowel een luitstuk vertaalt als een ‘Wall of Sound’ opricht. Hij is een van de meest virtuoze elektrische gitaristen van dit moment, werkte al eerder met LeineRoebana en is actief in het Amsterdamse ensemble MAZE.

Maak kennis met LeineRoebana
30 minuten voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana je uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen. Een bijzondere inleiding op het toneel! In gesprek over ervaringen tijdens het maakproces, inspiratiebronnen en er is de mogelijkheid om vragen te stellen. Aansluitend begint de voorstelling. Credits
Choreografie: LeineRoebana
Dans: Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon de Ridder, Myrthe Bokelmann en Kris Mohammed Adem
Muziek: o.a. met muziek van John Dowland, uitgevoerd door: Wiek Hijmans, Talitha van der Spek, David Mackor en Elisabeth Hetherington
 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!