Samir Calixto - W

‘Zowel op gebied van de liefde als de wraak zijn vrouwen veel wreder dan mannen.’
Uit Nietzsche’s Voorbij Goed en Kwaad (Jenseits von Gut und Böse)

Samir Calixto maakte in 2016 M, een ‘mannen’-voorstelling met muziek van Mahler. Nu volgt W (woman) over de vrouw, geïnspireerd op een moderne bewerking van Wagners Tristan en Isolde. Vijf danseressen maken kracht, woede en wellust voelbaar die in de mythes en archetypes rond de vrouw zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Calixto pelt laag voor laag af en laat hun kwetsbaarheden en hun barbaarsheid naar de oppervlakte komen.

Samir Calixto heeft in de afgelopen jaren veel indruk gemaakt met zijn bewerkingen van Winterreise (naar Schubert), 4 Seasons (naar Vivaldi), Paradise Lost (naar Milton) en Summa (naar Arvo Pärt). Met een compromisloze kruising van pure muzikaliteit en intense lichamelijkheid graaft hij net zo diep in de thematiek van zijn voorstellingen tot deze een tijdloze kwaliteit krijgen.

Na M, waarin vijf mannelijke dansers zich fysiek en mentaal volledig overgaven, maakt de Braziliaanse choreograaf Samir Calixto nu W. Wederom begeeft hij zich op de intrigerende kruisbestuiving van dans en de filosofie van Nietzsche. W is in alle opzichten het spiegelbeeld van M: een stuk waarin vijf vrouwen de kracht, woede en wellust voelbaar maken die in de mythes en archetypes rond vrouwen zo nadrukkelijk aanwezig zijn.

Moderne bewerking van Wagner
Wat Mahler was voor M is Wagner voor W. Wagners Tristan en Isolde is een polemisch werk over de extremen van het menselijk instinct, die door de irrationaliteit van romantische liefde worden ontketend. Op een moderne bewerking van Wagners muziek brengt Calixto met W onze obsessieve zoektocht naar de waarheid voor het voetlicht, nu vanuit het vrouwelijk perspectief. Door Calixto’s meedogenloze fysicaliteit worden bij de danseressen de lagen afgepeld en komen hun kwetsbaarheden en barbaarsheid naar boven. De vrouwen ondergaan een intens ritueel van overgave, wellust en opoffering, totdat de puurheid van het bestaan wordt bereikt.

Korzo producties
Korzo producties is één van Nederlands grootste dansproducenten voor jonge en toonaangevende choreografen. Al 30 jaar is het een naam die verbonden is aan de nieuwste generatie dansmakers en aan initiatieven die de Nederlandse dans van een nieuwe impuls voorzien. De producties van Korzo duiken dan ook regelmatig op in de programma’s van de Nederlandse theaters en schouwburgen. Eén van de visitekaartjes van Korzo producties is het tweejaarlijkse CaDance Festival voor moderne dans. Ook maakt het danshuis naam met evenementen als Voorjaarsontwaken, Here we live and now en DansClick. In het Korzo theater, met als thuisbasis Den Haag, is het hele jaar door het nieuwste choreografietalent te bewonderen. Bij Korzo zetten beginnende dansmakers hun eerste stappen zetten en brengen gerenommeerde choreografen hun nieuwe voorstellingen in première. Korzo producties presenteert choreografen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst een aanwinst voor de Nederlandse dans zullen zijn.Credits
concept & choreografie Samir Calixto
lichtontwerp Pavla Béranova
campagnebeeld Eyjólfur Eyjólfsson

Première 25 januari 2019, CaDance Festival Den Haag

W is een Korzo productie en wordt financieel mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!