AIC / Van Gogh and Japan - David Bickerstaff

Arts in Cinema is een unieke serie van bijzondere kunstfilms. Deze avond zien we Van Gogh and Japan, de film vertelt over de invloed van Japan op de kunst van Van Gogh.

"Ik benijd de Japanners", schreef Van Gogh aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd - Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in Amsterdam - is te zien waarom. Ondanks dat Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, is dit het land met de grootste invloed op hem en zijn kunst.

Van Gogh is niet te begrijpen zonder begrip van hoe de Japanse kunst in Parijs arriveerde in het midden van de 19e eeuw en de invloed die het had op kunstenaars als Monet, Degas en bovenal Van Gogh. Door de nieuwe galerijen van Japanse kunst te bezoeken creëerde Van Gogh zijn eigen beeld van Japan. Door diepgaand onderzoek, prentenverzameling en gedetailleerde discussies met andere kunstenaars gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe en spannende richting.

Nadat hij Parijs achter zich liet voor het zuiden van Frankrijk - waarvan hij dacht dat het zo dichtbij Japan als mogelijk was - de productieve, maar problematische jaren die volgden moeten allemaal gezien worden in de context van het naar zijn hand zetten van de Japanse invloeden en zichzelf definiëren als een moderne kunstenaar met duidelijke Aziatische voorlopers.

In dit onbekende verhaal van Van Goghs kunst zien we hoe belangrijk zijn fascinatie met Japan was. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland, maar ook naar Japan om het opmerkelijk erfgoed te ontdekken waardoor Van Gogh zo is beïnvloed en wat hem de kunstenaar heeft gemaakt die wij nu kennen.

Arts in Cinema
Deze film maakt deel uit van het programma Arts in Cinema. De film is los te bezoeken of in combinatie met drie andere kunstfilms voor €28. Geïnteresseerd in het Arts in Cinema pakket? Kies dan of je deze graag op vier dinsdagen bezoekt, of op vier zondagen.

Arts in Cinema zondag: 8 september (Renoir), 6 oktober (The Prado Museum), 10 november (Van Gogh and Japan), 8 december (Gauguin in Tahiti)
Arts in Cinema dinsdag: 17 september (Renoir), 15 oktober (The Prado Museum), 19 november (Van Gogh and Japan), 17 december (Gauguin in Tahiti)Première: 26 september 2019
Tijdsduur: 85 minuten
 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!