De Bossche Filmers 26 januari

  • De Bossche Filmers 26 januari
Film borrelt en bruist in Den Bosch. En dat verdient een podium: De Bossche Filmers.
 

Op deze avonden ontdek je werk van jonge talenten en gerenommeerde makers die in Den Bosch e.o. wonen of een ‘Bossche roots’ hebben. Ook films die niet gemaakt zijn door Bosschenaren, maar wel een Bossche link hebben, bekijk je hier op het grote doek. Je kunt de makers vragen stellen en met ze van gedachten wisselen. Creatieve energie van eigen bodem. 


1. Hoe het zou kunnen zijn
Regie: Matthijs Bosman / Lengte: 24 min. 
 
De korte speelfilm 'Hoe het zou kunnen zijn' is het resultaat van een kunstproject van Matthijs Bosman op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Bewoners en ondernemers werden intensief betrokken bij het tot stand brengen van de film over een man die na jaren in het buitenland te hebben geleefd zijn vermogen om van zijn geboortegrond te houden, herontdekt. Het proces en de film inspireerden deelnemers om hetzelfde vermogen in zichzelf te ontdekken.

2. Mijn stuk geluk
Regie: Coen Haver / Lengte: 6 min. 
 
Mijn stuk geluk vertelt het verhaal van de twee Amsterdamse buurvrouwen Bep (Hetty Heyting) en Marie (Marloes van den Heuvel). Al jaren hebben ze in het geheim een relatie. Nu is het tijd om het hun families te vertellen. De film is gemaakt binnen het 48 hours film project. 
 

 


3. Eerste date
 
Regie: Evelien van Raaij / Lengte: 10 min.
 
Daan en Tess hebben hun eerste date. Maar ondanks hun grondige voorbereidingen en hoge verwachtingen gaat niet alles zoals gepland...
 


4. De Schoonmaakster
Regie: Evelien van Raaij en Marc Raps / Lengte: 19 min. 
 
Nederland, 2045. Na een grote revolutie is het land opgedeeld in districten. Elk district heeft een eigen Organisatie die zorgt voor de orde en het welzijn van de inwoners van het district. De leiders van de Organisatie in District 24 regeren hun gebied met ijzeren hand. Totdat op een dag een jonge schoonmaakster het gebouw van de organisatie binnendringt om af te rekenen met de machtshebbers en met haar eigen verleden...
 

 

5. Maak je stad. Twee portretten 
Regie: Ruut van der Beele / Lengte: 15 min. 
 
De documentaire Maak je stad portretteert betrokken bewoners uit de stad die zelf in de actie zijn gestapt om hun stad mooier, socialer en duurzamer te maken. Tijdens Bossche Filmers zijn er twee van de portretten te zien: 1. Ismes huis. Huub is verslaafd aan alcohol en is op eigen houtje een huis voor herstellende verslaafden en hun naasten begonnen. 2. Graafse akker. De Graafse Akker is een gemeenschappelijke akker in de Graafsewijk, waar buurtbewoners zelf trots hun ideeën verwezenlijken op het gebied van groenteteelt en samenzijn. 
 

 

6. The worst disease you’ve never heard of
Regie: De Coöperatie Wow! / Lengte: 4 min. 
 
Epidermolysis Bullosa (EB) is een genetische aandoening die overal ter wereld voorkomt, ongeacht ras of huidskleur. Mensen die het hebben worden ook wel ‘Vlinderkind’ genoemd, omdat hun huid zo kwetsbaar is als de vleugels van een vlinder. De documentaire vertelt o.a. het verhaal van een jong stel dat “na een zalige zwangerschap” wordt overvallen door EB, en hun pasgeboren kindje daaraan verliest. 
 
 

7. Brabantse Helden
Regie: Eendrachtsfilms / Lengte: 15 min. 
 
Brabantse helden is een nieuwe tv-serie over ten onrechte 'vergeten' Brabanders. Een voorpremière van de eerste aflevering over Louis van Iersel. Louis vertrekt als jongeman in 1917 naar Amerika. Op zijn eerste overtocht redt hij 27 matrozen van een getorpedeerde Engelse schoener. Later als soldaat in het Amerikaanse leger in de Eerste Wereldoorlog redt hij nog veel meer mensenlevens. Heldendaden waarvoor hij de hoogste Amerikaanse legeronderscheiding krijgt, de Congressional Medal of Honor. 
 
 


 
De Bossche Filmers vindt dit seizoen vijf keer plaats. Op donderdag 29 september, 24 november, 26 januari, 23 maart en 18 mei. Kom kijken, beleven en meepraten!
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!