De Bossche Filmers 18 mei

  • De Bossche Filmers 18 mei

Film borrelt en bruist in Den Bosch. En dat verdient een podium: De Bossche Filmers. Op deze avonden ontdek je werk van jonge talenten en gerenommeerde makers die in Den Bosch e.o. wonen of ‘Bossche roots’ hebben. Ook films die niet gemaakt zijn door Bosschenaren, maar wel een Bossche link hebben, bekijk je hier op het grote doek. Je kunt de makers vragen stellen en met ze van gedachten wisselen. Creatieve energie van eigen bodem. Deze avond kijk je naar de volgende 7 films. 

Wijsheid van de bergen (documentaire)
Regie: Daan Jongbloed | Speelduur: 38 min. 
Het Pamir-volk in Tadzjikistan en Afghanistan is één van de meest geïsoleerde gemeenschappen ter wereld. Ze leven volgens eeuwenoude tradities. In De wijsheid van de bergen reizen we met auteur Frederik van Oudenhoven door het Pamir-gebergte. De film geeft een ontwapende kijk op de transitie waarin het Pamir-volk verkeert: blijven ze geloven in oude tradities of gaan ze – langzaam maar zeker – mee in de Westerse invloeden?Stadslandbouw in Den Bosch (opdrachtfilm)
Regie: Jasper Toeli | Speelduur: 3 min. 
Den Bosch kent diverse initiatieven die zich bezighouden met stadslandbouw, in de breedste zin van het woord. Ze zijn overal in Den Bosch te vinden. Soms in het openbaar, soms verscholen tussen de bosjes. Maar als je goed kijkt, ruikt en je oren te luister legt... Dan hoor je het gezwoeg van al die mensen die Den Bosch mooier maar vooral groener willen maken! Compromisloos (korte documentaire)
Regie: Bruno Bolsius | Speelduur: 14 min.
Joep Lennarts was fotograaf voor onder andere de Volkskrant en Brabants Dagblad. In 2011 stapte Joep uit het leven. In plaats van een brief liet hij een aantal foto’s achter. In dit portret vertellen vrienden en familie over Joep’s leven, zijn moeilijkheden en hoe hij soms nog dagelijks in hun leven aanwezig is.


 Bewegen om gezien te worden (opdrachtfilm)
Regie: Jef Monté | Speelduur: 8 min. 
Op dit moment zijn er in Nederland 200.000 blinde en slechtziende ouderen die zelfstandig thuis wonen. Zij hebben een grotere kans op eenzaamheid en beweegarmoede dan ouderen waarbij het zicht goed blijft. Gemeente Tilburg, Bartiméus en WHISE hebben een beweegprogramma ontwikkeld voor deze doelgroep. De film portretteert een aantal mensen die hier aan deelnemen. 

  Weet jij iets van Sobibor? (korte film)
Regie: Ellen van Kempen | Speelduur: 14 min
Weet jij iets van Sobibor? vertelt het verhaal achter vernietigingskamp Sobibor aan de hand van de persoonlijke ervaring van Jules Schelvis, een van de 18 overlevenden van het kamp. Zes jongeren nemen dit verhaal in zich op en worden mede vertellers. De film is opgenomen in Nationaal Monument Kamp Vught en is een introductie op de Virtual Reality over Sobibor, die gemaakt is om de herinnering levend te houden.  

  Nieuwsitems NOS (journaalitems)
Regie: Theo Verbruggen | Speelduur: 5 min.
NOS-verslaggever Theo Verbruggen laat twee items zijn die hij maakte voor het NOS-Journaal. Wat komt er kijken bij een journaalitem dat actueel moet zijn en de deadline van uitzending moet halen?  

    Mother of beauty (trailer crowdfunding voor documentaire)
Regie: Frank van Osch | Speelduur: 2 min.
Een recent opgedoken archief vertelt hoe Emmeline Snively, de ‘geestelijk moeder’ van Marilyn Monroe haar creëerde. Met haar modellenbureau 'The Blue Book Modeling agency' zette zij een nieuwe ‘standard of beauty’ in het naoorlogse Hollywood. Hoe leven haar ideeën na al die jaren nog bij haar modellen, nu vrouwen van (bijna) 90. De opnames voor de film zijn in volle gang en de financiering is voor een groot deel rond. Voor het laatste stukje is van Osch een crowdfundingcampagne gestart. De korte campagnefilm wordt vertoond en Frank van Osch vertelt o.a. over de unieke vondst van het archief en het belang van crowdfunding voor zijn film. 

 
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!