Cursus Film en Filosofie

  • Cursus Film en Filosofie

Het thema van deze cursus is vergeten. Een bijzonder rijk thema met positieve en negatieve, morele, psychologische, emotionele en sociale componenten. Het staat centraal in wie we zijn, hoe we gezien (willen) worden en hoe we anderen zien.

Vergeet het maar! zeggen we wanneer iemand iets van plan is waar we weinig in zien. Maar soms kan het erg moeilijk zijn om iets te vergeten, bijvoorbeeld als je iets ergs hebt meegemaakt, of juist iets waar je zoete herinneringen aan hebt. En soms wil je iets helemaal niet vergeten, maar doe je dat juist wel. Zowel het blijvend herinneren als het onbedoeld vergeten, kan gevolgen hebben voor anderen.

Hoe meer we nadenken over wat vergeten eigenlijk is, des te meer ontdekken we dat je iets alleen kunt vergeten als je het gezien hebt, en dat je er, toen je het zag, ook iets bij gedacht hebt: pas als je iets bewust meemaakt, kun je het onthouden. Dus iets niet willen zien, hoewel het wel gebeurt, is ook een poging om het je later nooit te hoeven herinneren. Schuld en schaamte hebben ook met vergeten te maken want soms wil je iets vergeten, waarvan je vindt dat het fout was en waarvoor je je schaamt. Andersom wil je soms dingen niet vergeten omdat je om morele redenen vindt dat je het moet onthouden (maar vergeet je het toch).

Herinneringen van gebeurtenissen worden meestal gestuurd, door de media bijvoorbeeld, en dat heeft gevolgen voor hoe je je die gebeurtenissen later herinnert. Wie zich alles herinnert, kan geen hoofd- van bijzaken onderscheiden en kan daardoor geen keuzes maken. Nietzsche zag in dat vergeten cruciaal is om ons leven te leiden. Kortom, vergeten is een bijzonder rijk thema met positieve en negatieve, morele, psychologische, emotionele en sociale componenten. Het staat centraal in wie we zijn, hoe we gezien (willen) worden en hoe we anderen zien. 

De cursus Film & Filosofie vindt plaats op de volgende woensdagen:

wo 11 september, 19.30 uur: 45 Years / Andrew Haigh
wo 25 september, 19.30 uur: Sweet country / Warwick Thornton
wo 9 oktober, 19.30 uur: De Spiegel / Andrej Tarkovski
wo 23 oktober, 19.30 uur: Foxtrot / Samuel Maoz
wo 6 november, 19.30 uur:  A Ghost Story / David Lowery
wo 20 november, 19.30 uur: The Man Without a Past / Aki Kaurismäki
wo 4 december, 19.30 uur: Den Skyldige (The Guilty) / Gustav Möller

Koop je ticket voor de hele cursus.

Normaalprijs€101,50
Supporter€87,50
Agenda

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!