Eugene Jarecki - The King

Een heerlijk muzikale roadmovie, een hartverscheurende biografie en tegelijkertijd een messcherpe analyse over de VS; The King is een weergaloze film, die je meeneemt in Elvis’ Rolls Royce op onderzoek naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet.

Een land dat, net als Elvis, jong, mooi en veelbelovend begon maar in de loop der tijd bezweek aan de vernietigende gevolgen van verslaving, geld en macht. Jarecki, een van Amerika's meest gelauwerde documentairemakers, bemachtigde speciaal voor deze film Elvis’ Rolls Royce uit 1963. Een scala aan beroemde muzikanten en Hollywoodacteurs reizen mee op de achterbank, al spelend, verhalen vertellend en commentariërend. Elvis was zoveel verschillende dingen voor Amerika.

Het verhaal van de Amerikaanse droom, het najagen van geluk, in al zijn grootsheid en lelijkheid, is terug te zien in die van een arme getalenteerde jongen met zwart haar en hoge jukbeenderen. Met ook Billie Holiday, Alec Baldwin, Ashton Kutcher, Rosanne Cash, John Hiatt, Sigur Rós, Immortal Technique en vele anderen.

Recensies

★★★★ NRC: ''Een film die stemt tot nadenken''

★★★★ The Guardian: ''Laat zien dat Amerika op het punt staat om te overdosen''

★★★ The Washington Post: ''De American Dream door de ogen van Elvis''


Regie: Eugene Jarecki
Cast: Alec Baldwin, Emmylou Harris
Genre: Documentaire
Land: Verenigde Staten
Jaartal: 2017
Tijdsduur: 107 minuten
Kijkwijzer: 9+ 

Speeltijden