Eva Line de Boer & Elly Scheele - Of Ja

  • Of Ja
  • Of Ja
  • Of Ja

Daar staan ze dan met al hun sociale ongemak: de buren op een buurtbarbecue, de collega’s op een netwerkborrel, de stoutmoedige stelletjes bij een parenclub. Dapper proberen ze telkens een nieuw gesprek aan te knopen, vullen ze de lucht met woorden. Of ja is een ode aan het sociale geklungel. Een tragikomische voorstelling over wat het betekent om elkaar serieus te nemen, van aanstormende talenten theatermaker Eva Line de Boer (Rust zacht Billy) en schrijver Elly Scheele.

Iedereen benadrukt maar al te vaak hoe gezellig het wel niet is – terwijl we in werkelijkheid krampachtig bezig zijn met hoe we overkomen, wat we wel of niet kunnen zeggen en hoe de ander zich gedraagt. Woorden vullen de ruimte, alles zodat het in godsnaam maar niet stilvalt.

Of ja is een tragikomische voorstelling over hoe mensen met elkaar praten en wat het betekent om elkaar serieus te nemen. Het speelt zich af in situaties waar je vrijwillig komt om te socializen. Plekken waar status, afkomst, ideeën en verschillen geen grote rol zouden moeten spelen, maar dat wel doen. Niet dat dat letterlijk wordt uitgesproken, want: ‘Laten we het vooral gezellig houden’.

Eva Line de Boer is een veelbelovend theatertalent. In 2014 ontving ze de Ton Lutz Award, in 2016 de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en 2019 de Charlotte Köhler prijs. Elly Scheele won het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuur Fonds voor de tekst van Of ja. De samenwerking van dit duo heeft eerder fijne voorstellingen opgeleverd. In 2014 regisseerde Eva Elly’s tekst Little Black Dress, in 2016 wonnen ze samen de BNG Bank Theaterprijs met Dit gebeurt allemaal tegelijk en in 2020 redigeerden zij samen alle ingezonden speeches voor Rust zacht Billy.  


Credits
regie: Eva Line de Boer
tekst: Elly Scheele
spel: Anne-Chris Schulting, Belinda van der Stoep, Evrim Akyigit, Mark Kraan en Roben Mitchell
choreografie: Mohamed Yusuf Boss 
scenografie: Tim Vermeulen
geluidscompositie: Harpo ‘t Hart
kostuums: Jolanda van de Ven
dramaturgisch advies: Martine Manten, Piet Menu
lichtontwerp: Nico de Rooij
techniek: Tom Ijpelaar

'Of ja' is een coproductie van Stichting Euphoria en Het Zuidelijk Toneel
mogelijk gemaakt door: Fonds 21, De Versterking, Dioraphte en Prins Bernhard Cultuurfonds


 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!