Stanley Kubrick - 2001: A Space Odyssey

De film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick is binnenkort in een sterk verbeterde kwaliteit opnieuw te zien. Voor de nieuwe versie heeft regisseur Christopher Nolan de originele 70 millimeter negatieven opnieuw afgedrukt met de nieuwste chemische methode. Het filmmateriaal is niet digitaal bewerkt.

De film werd in 1968 oorspronkelijk uitgebracht in 70 mm Cinerama roadshow-formaat. De film vertelt het verhaal van de bemanning van een ruimteschip die op een mysterieuze missie wordt gestuurd en te maken krijgt met een slecht functionerend en mogelijk kwaadwillend computersysteem.

Op 12 mei verzorgde Nolan in Cannes zelf de presentatie van zijn versie van 2001: A Space Odyssey. De vertoning werd onder meer bijgewoond door familieleden van de in 1999 overleden Stanley Kubrick, onder wie zijn dochter Katharina Kubrick en zijn zwager Jan Harlan, die als producer lange tijd met de filmmaker samenwerkte.

Pauze
Wie vaker bij ons een film kijkt weet dat een pauze niet gebruikelijk is. Regisseur Stanley Kubrick heeft hier toendertijd wel voorgekozen, en deze keuze respecteren wij graag. Daarom laten we je graag van tevoren weten dat 2001: A Space Odyssey wel een korte pauze van 10-15 minuten heeft.

Recensies

★★★★★ - Cinemagazine: 'Één van de grootste geneugten van de film is dat de film zóveel prikkelende vragen oproept en zoveel symboliek, en betekenisvolle thema’s in zich draagt, dat de film nooit verveelt. Afgezien van de inhoud is de film een audiovisueel kunststukje van jewelste.'

★★★★★ - VPRO Cinema: 'Kubrick heeft met zijn 2001: A Space Odyssey vertelformules voor grote Hollywoodfilms doen wankelen, visuele effecten van de toekomst het heden ingeslingerd en het getoeter van Strauss' Also sprach Zarathustra voor altijd met de leegte van het heelal verbonden.'Regie: Stanley Kubrick 
Cast: Douglas Rain (Stem), Keir Dullea
Genre: Avontuur, sciencefiction
Land: GB / VS
Jaar: 1968
Tijdsduur: 161 minuten
Kijkwijzer:  

Speeltijden