Arts in Cinema - AIC / Hitler vs Picasso and The Others

Arts is Cinema is een unieke serie van een vijftal bijzondere kunstfilms. Hitler vs. Picasso is een documentaire die vertelt over recent teruggevonden meesterwerken, die door de Nazi's tot 'ontaard' benoemd en beroofd werden. 

Er zijn twee manieren waarop de Nazi’s hun hand wisten te leggen op roofkunst: door elk spoor uit te wissen van de zogenaamde ‘ontaarde kunst’ en door de brutale, systematische diefstal van klassieke en moderne kunst in heel bezet Europa.

Er zijn tachtig jaar verstreken sinds het naziregime de ‘ontaarde kunst’ definitief in de ban deed, middels een tentoonstelling in München in 1937 waarbij deze kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om ‘pure, Arische kunst’ te verheerlijken. Dit was ‘De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst’.

Op dat moment begon ook de kunstroof vanuit musea in alle bezette delen van Europa én uit de huizen van verzamelaars en Joden. Meesterwerken werden in beslag genomen, bestemd voor een museum dat Hitler wilde stichten, het Louvre van Linz, een project dat niet verder kwam dan de tekentafel. Vele werken verdwenen ook naar Carinhall, een privé residentie van Herman Göring, de andere grote protagonist in deze Europese kunstroof.

Aantallen van geroofde kunstwerken uit diverse Duitse musea lopen op tot wel 16.000 en 5 miljoen over heel Europa. Kunstenaars op de zwarte lijst waren o.a. Max Beckmann, Paul Klee, Oskar Kokoschka, Otto Dix, Marc Chagall, El Lissitzky. Op museummuren stond geschreven ‘incompetente charlatans’ of ‘een belediging voor de Duitse helden uit WO I’ of ‘decadentie, geëxploiteerd voor commerciële doeleinden’.

We zien vier grote tentoonstellingen die alle omstandigheden rondom de roofkunst belichten, de mensen die er direct bij betrokken waren, de meest recente teruggevonden werken, alsmede kostbaar archiefmateriaal.


Tip!
Vier zondagen Arts in Cinema - voor €30 euro zie je in vier zondagen, vier bijzondere kunstfilms. Het pakket is aan de kassa te koop.


 

De Arts in Cinema serie:

Hitler versus Picasso and the Others
di 2 aug, 13.30 uur
ma 6 aug, 18.30 uur
zo 12 aug, 12.00 uur

Van Gogh - Of Wheat Fields and Clouded Skies
do 16 aug, 13.30 uur
ma 20 aug, 18.30 uur
zo 26 aug, 12.00 uur

Raphael - The Lord of Arts
do 30 aug, 13.30 uur
ma 3 sep, 18.30 uur
zo 9 sep, 12.00 uur

Botticelli - Inferno
do 13 sep, 13.30 uur
ma 17 sep, 18.30 uur
zo 23 sep, 12.00 uur

Speeltijden