Michele Mally - AIC / Klimt & Schiele: Eros and Psyche

Arts in Cinema is terug. Een unieke serie van bijzondere kunstfilms. Deze avond zien we Klimt & Schiele: Eros and Psyche, deze film voert je langs de statige hallen van het Albertina, het Belvedere en diverse kunsthistorische musea, zoals het Leopold Museum, het Sigmund Freud Museum en het Wener Museum.

1918. Toen het gebrul van de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog stilviel, liep in Centraal Europa, in Wenen, een gouden eeuw op haar laatste benen. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk begon uiteen te vallen. In de nacht van 31 oktober stierf Egon Schiele, thuis in zijn eigen bed, als één van de 20 miljoen slachtoffers van de Spaanse griep. Hij stierf terwijl hij de onzichtbare ziekte in de ogen keek, op de enige manier die hij kende: door hem te schilderen. Hij was 28 jaar oud.

Slechts enkele maanden eerder waren zijn werken te bewonderen in de grote hal van het 'Secession' gebouw: 19 olieverfschilderijen en 29 tekeningen. Dit was zijn eerste succesvolle tentoonstelling, een viering van een nieuwe schildersopvatting waarin menselijke angsten en verlangens de boventoon voerden.

Een paar maanden eerder was zijn mentor en vriend Gustav Klimt overleden. Sinds de eeuwwisseling had hij de manier waarop mensen tegen kunst aankeken fundamenteel veranderd en had hij een nieuw groep geformeerd: De Secessie. Heden ten dage trekken de meesterwerken van Klimt toeschouwers van ver de gehele wereld, van Wenen tot The New Gallery in New York, of spelen ze de hoofdrol in films zoals like Woman in Gold. Maar het zijn ook popiconen die ons dagelijkse leven kleur geven op posters, briefkaarten en kalenders.

En nu, 100 jaar later, nemen de kunstwerken van deze visionairs - tussen de Art Nouveau en Expressionisme in - wederom een centrale rol in, naast de werken van ontwerper en schilder Koloman Moser en architect Otto Wagner, die ook beiden stierven in Wenen in hetzelfde jaar 1918.

Als startpunt voor de film dienen de vele geplande jubileumtentoonstellingen, maar vooral wordt de nadruk gelegd op een buitengewoon tijdsgewricht: een magisch moment voor kunst, literatuur en muziek, in een tijd waarin allerlei nieuwe ideeën opborrelden: Freud ontdekte de drijfveren van de psyche en vrouwen begonnen hun zelfstandigheid op te eisen.

Arts in Cinema
Deze film maakt deel uit van het programma Arts in Cinema. De film is los te bezoeken of in combinatie met vier andere kunstfilms voor €35. Geïnteresserd in het Arts in Cinema pakket? Kies dan of je deze graag op vijf dinsdagen bezoekt, of op vijf zondagen.

Arts in Cinema zondag: 10 maart (Monet), 7 april (Degas), 12 mei (Tintoretto), 9 juni (Picasso) en 7 juli (Klimt & Schiele)
Arts in Cinema dinsdag: 19 maart (Monet), 16 april (Degas), 21 mei (Tintoretto), 18 juni (Picasso) en 16 juli (Klimt & Schiele)

Komt het niet uit? In het najaar van 2019 volgt er een tweede deel Arts in Cinema.Regie: Michele Mally
Tijdsduur: 90 minuten

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!