Allen Tegen Allen - Luuk Bouwman

Een speciale première-voorstelling, in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught, met na afloop een Q&A.

Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van allen tijden? Allen tegen Allen onderzoekt deze vraag. Het Nederlands fascisme is een onbekende geschiedenis met ruzies, intrige, scheuringen en fusies. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.


De film volgt een spoor van 'dader-erfgoed' en vliegt met een camera over Nederland. Zo krijgen we curieuze plekken te zien zoals een kerk in Limburg vol met marmer van Mussolini en een camping met Poolse Seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorgheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. Niet alleen krijgen we deze plekken te zien, we treffen ook mensen die zich op verschillende manieren met de geschiedenis bezig houden.

Allen tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Er is jarenlang research gedaan waardoor er veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal beschikbaar is.

Met Q&A na afloop
Na afloop vindt er in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught een Q&A plaats, waarbij journalist en presentator Twan van den Brand (voormalig adjunct-hoofdredacteur Brabants Dagblad) in gesprek gaat met regisseur Luuk Bouwman.


Recensies
★★★★ VPRO Cinema: 'Intrigerend archiefmateriaal'
★★★★ NRC: 'Complex, gelaagd, opmerkelijk en onmisbaar'
De Filmkrant: 'Een kroniek van een vergeten geschiedenis'Regisseur: Luuk Bouwman
Genre: Documentaire
Release: 2020
Land: Nederland
Tijdsduur: 104 min.
Kijkwijzer: 12+

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!