Michael Bully Herbig - Ballon

Een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis.

Het waargebeurde verhaal van twee families die, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. Ze bouwen een zelfgemaakte ballon, waarmee ze proberen de grens over te vliegen.

Het is 1979 en in de toenmalige Duitse Democratische Republiek verlangen twee families naar vrijheid en een betere toekomst. Ze bedenken een gewaagd plan om met een zelfgemaakte luchtballon naar het Westen te vluchten. In het geheim bouwen Günter Wetzel en zijn goede vriend Peter aan de luchtballon, waarmee ze hun acht familieleden over de grens willen vliegen. 

Wanneer een eerste poging mislukt, komt niet alleen hun ontsnappingsplan in gevaar, maar staan ook hun levens op het spel. Met de Stasi op de hielen, doen ze een tweede poging om de gevaarlijke oversteek te maken. 

Van 1961 tot 1989 werden er 75.000 Oost-Duitsers gearresteerd omdat ze naar het Westen wilden ontvluchten. Maar liefst 800 verloren hun leven aan de grens.

Günter Wetzel, op wie het hoofdpersonage in Ballon is gebaseerd, zegt over de ontsnapping: “Ook al ben ik blij dat we die beslissing hebben genomen; als ik destijds had geweten wat ik nu weet, dan had ik het nooit gedaan omdat het zo gevaarlijk was.”

Recensies

★★★ VPRO Cinema: ''Wordt gaandeweg steeds meeslepender''

★★★ NRC: ''Dankzij parallelmontages spannend tot aan het einde''Regie: Michael Bully Herbig 
Cast: Thomas Kretschmann, Friederich Mücke
Genre: Drama / Thriller
Jaartal: 2018
Land: Duitsland
Tijdsduur: 120 minuten
Kijkwijzer: 12+

Speeltijden
Bekijk online

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!