Bossche Filmers 19/20 - Diverse filmmakers

  • Bossche Filmers 19/20

Film borrelt en bruist in Den Bosch. En dat verdient een podium: De Bossche Filmers. Op deze avonden ontdek je werk van jonge talenten en gerenommeerde makers die in Den Bosch e.o. wonen of ‘Bossche roots’ hebben. Ook films die niet gemaakt zijn door Bosschenaren, maar wel een Bossche link hebben, bekijk je hier op het grote doek.

Je kunt de makers vragen stellen en met ze van gedachten wisselen. Dat alles onder leiding van gastheer Theo Verbruggen. Creatieve energie van eigen bodem.  HET PROGRAMMAArt Dept.
Korte films over talentvolle kunstenaars, gemaakt door talentvolle filmmakers! Zes jonge filmmakers werken binnen de werkervaringsplek Docwerk vijf maanden lang aan het kunst- en cultuurprogramma Art Dept., uitgezonden op NPO 2 Extra in samenwerking met de NTR.
Bij Bossche Filmers zien we twee films:  

‘Lik’ de kikker
Regisseur: Ira Hoefsmid | Lengte: 10 min.

Een Noise performance, kleurrijke kikkeroorlog op het podium. Een absurde band met een inspirerend verhaal vol verlies en liefde. Ze zijn hier en maken herrie! Het kwaken gaat door!

Vlinderkolonies
Regisseur: Katinka Schlette | Lengte: 4 min.

Het gedicht Vlinderkolonies van dichter en schrijver Jordi Lammers komt in deze film samen met muziek van Rindert Lammers en beeld van Katinka Schlette. Vlinderkolonies is een korte film over hoe we ons verhouden tot de buitenwereld en welke plek daar nog is voor fantasie, verbeelding, bewondering voor alle mooie dingen.

Zorg voor Doy
Regisseurs: Inge Guffens & Eva Zwart | Lengte: 3,5 min.

Doy (80) woont in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Doy’s achterneef Toon (33) en zijn partner Janne (29) maken de keuze om op de boerderij te komen wonen. Ze hopen zo de oude boerderij te kunnen behouden en de oude schuur naast het huis te verbouwen tot een (mantel)zorgwoning voor Doy.

Zorg voor Doy is onderdeel van een impact campagne rondom de maatschappelijke thema’s als (mantel)zorg en het verbinden van generaties. Daarnaast spelen onderliggende thema’s als nieuwe woonvormen, het behoud van erfgoed en de leefbaarheid van het platteland ook een rol in de film.  


Per Amore
Regisseur: Nils Middag | Lengte: 16 min.

Per Amore vertelt het verhaal van Anne-Marije Middag, die in 2014 naar het mooie zonnige Italië is verhuisd voor de liefde. Maar buiten het mooie land en haar liefde Matteo zit er ook een andere kant aan het verhaal; het verdriet en gemis. Anne-Marije komt uit een groot gezin van 6 broers en 2 zussen, het gemis naar huis is daarom ook soms lastig om mee om te gaan. 


Ambivalent
Regisseur: Kiki Henger | Fictiefilm | Lengte: 8 min.

Ambivalent is een korte fictiefilm over Mirthe. Wanneer Mirthe zich eindelijk laat overhalen om Mark te weerzien volgt een avond van uitersten. Regisseur Kiki Henger had al op jonge leeftijd een voorliefde voor de heftigheid van gevoelsuitdrukkingen. Ambivalent past hier heel mooi in. 


Kamp Vught; derde generatie ‘dader’
Regisseur: Ellen van Kempen | Documentaire | Lengte: 6 min. 

We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid. Een manier om te zien wat de oorlog na 75 jaar nog betekent is om te kijken naar de derde generatie. We kijken hierbij steeds meer naar alles wat er tussen zwart en wit zit; het grote brede grijs met al haar tinten. Ellen maakte voor Nationaal Monument Kamp Vught drie portretten van de derde generatie, vanuit drie perspectieven: het perspectief van het slachtoffer, het perspectief van de omstander en het perspectief van de dader. Wanneer je grootouders geen helden waren, maar zelf onderdeel van de oorlog; hoe beïnvloedt dat jouw leven nu nog?  


Morele Moed
Regisseur: Sanne Kortooms | Lengte: 11 min.

Sanne heeft voor de nieuwe expositie van Nationaal Monument Kamp Vught een interactieve video-installatie gemaakt over Morele Moed. Met als doel de bezoeker / kijker een spiegel te laten zien van vanuit welke referentiekader wij naar alledaagse situaties (kunnen) kijken. De installatie bestaat uit drie korte fictiefilms over morele moed, waarbij niet altijd alles lijkt zoals je op het eerste gezicht denkt.  


Cabaretiers en andere predikers: Kiki Schippers en Jozef Essing
Regisseur: Stijn van der Loo | Lengte: 12 min.

Wat heb je te zeggen? En wat wil je betekenen? Over die vragen gingen vier cabaretiers (van de Koningstheateracademie) en vier predikers (van de katholieke kloosterorde van dominicanen) met elkaar in gesprek en gaven vervolgens voorstellingen. Filmmaker Stijn van der Loo maakte korte documentaires over hun ontmoetingen. In Bossche Filmers zien we de bijzondere ontmoeting tussen Dominicaan Jozef Essing en cabaretière Kiki Schippers. 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!