Diverse filmmakers - Bossche Filmers 19/20

  • Bossche Filmers 19/20

Film borrelt en bruist in Den Bosch. En dat verdient een podium: De Bossche Filmers. Op deze avonden ontdek je werk van jonge talenten en gerenommeerde makers die in Den Bosch e.o. wonen of ‘Bossche roots’ hebben. Ook films die niet gemaakt zijn door Bosschenaren, maar wel een Bossche link hebben, bekijk je hier op het grote doek.

Je kunt de makers vragen stellen en met ze van gedachten wisselen. Dat alles onder leiding van gastheer Theo Verbruggen. Creatieve energie van eigen bodem.  HET PROGRAMMA
De bevrijding van Vught 
Animator: Gretel Vaesen | Animatiefilm | Lengte: 11 min.  

Het is deze maand 75 jaar geleden dat Den Bosch en deze regio bevrijd werd door de geallieerden. De film ‘De bevrijding van Vught’ laat zien wat er gebeurde in de laatste dagen voor de bevrijding. Hoe de troepen oprukten en Vught, na Den Bosch en Sint-Michielsgestel, ook bevrijd werd. De animatie laat soms in detail de routes en de obstakels zien. Fragmenten uit dagboeken en authentieke filmbeelden geven de film een persoonlijke en emotionele ervaring mee. De film is onderdeel van de expositie “De laatste oorlogsmaanden” van het Vughts Museum. 

Queer
Regie: Britt Beckers | Documentaire | Lengte: 15 min.

Filmmaker Britt Beckers probeert in haar documentaire Queer erachter te komen of de LHBTI+ gemeenschap geaccepteerd is of dat er veel schijnacceptatie heerst. Dit doet Britt door verschillende mensen uit haar omgeving te interviewen; voelen ze zich veilig en wat zijn hun ervaringen? 

Kill Mode 
Producer: David Grover | Trailer actiefilm | Lengte: 2 min.

De film speelt zich af in het jaar 2031, acht jaar ná de eerste uitbraak van The Sickness, een zeer besmettelijke en dodelijke bacterie. De wereld wordt geleid door een farmaceutisch bedrijf. David is een voormalig lid van The Flux, een Rebelse beweging die vecht tegen de nieuwe orde. Maar hij heeft alle hoop verloren en is klaar met vechten. Toch proberen de leden van de Flux hem over te halen om mee te gaan op een belangrijke missie. 

Weerschijn
Regie: Kiki Henger | Fictiefilm | Lengte: 14,5 min.  

De korte film Weerschijn is gemaakt tijdens het Nieuwe Filmers One Week Filmproject van afgelopen zomer. De film won drie Awards op het Nieuwe Filmers Festival voor beste Production Design, beste Cinematography en beste Regie. De film is gemaakt door team Zwart onder regie van Kiki Henger.
Logline: Door een dreiging buiten het huis, komt een jong meisje er ineens alleen voor te staan. Ondanks een strijd van eenzaamheid en onwetendheid vindt ze troost in een bijzondere metgezel.  

Kamp Haaren. Leven tussen vrees en vrijheid
Regie: Ellen van Kempen | Trailer documentaire | Lengte: 4,5 min.  

Kamp Haaren is de minst bekende van de kampen die in de oorlog in Nederland door de Duitsers zijn ingericht. Toch zaten hier in dit oud-seminarie (Haarendael) honderden mensen gevangen; o.a. gijzelaars, verzetsstrijders, agenten van het beruchte Englandspiel en joodse burgers. Haaren was een kamp van levensgrote tegenstellingen: terwijl gijzelaars in de zon zaten, stapten joodse gevangenen in vrachtwagens die naar Westerbork reden.

Ellen van Kempen maakt op dit moment een documentaire over Kamp Haaren. Op 31 augustus jl. is het grootste deel van Haarendael afgebrand, waardoor het verhaal een nieuwe wending krijgt. De trailer is gemaakt om meer gelden bijeen te krijgen zodat de film gemaakt kan worden. 

F*ck de Liefde
Regie: Lodewijk van Lelyveld | Trailer en fragment speelfilm | Lengte: 5 min.  

In F*ck de Liefde komen drie liefdesverhalen samen; Lisa zit midden in een scheiding en wordt door haar vriendinnen meegenomen naar Curaçao. Hier ontmoet zij een charmante wereldreiziger. Haar ex duikt op zijn beurt vol in het vrijgezellenleven. Hij belandt in bed met de verleidelijke Cindy die weer een zus heeft die het wel heel gezellig krijgt met haar aantrekkelijke baas. Een film met o.a. Thijs Römer, Victoria Koblenko en Jolanthe Sneijder-Cabau. F*ck de Liefde is vanaf 3 oktober in de bioscopen te zien, bij Bossche Filmers alvast een kort voorproefje. 

Brabantse Helden
Regie: Jan Thijssen | Redactie: Frits Buijs | TV-documentaire | Lengte: 14 min.  

Als animatiefilmer ben je van niemand afhankelijk. Je maakt je eigen decors, je eigen beelden en je eigen geluid." Gerrit van Dijk, geboren in Volkel, ging dan ook altijd zijn eigen weg. Als maatschappijkritische kunstenaar kwam hij regelmatig in botsing met de gevestigde orde. Voor zijn animatiefilms kreeg hij een Gouden Kalf en twee Gouden Beren (Filmfestival Berlijn). In de jaren 90 was hij een van de oprichters van en docent aan het NIAF, het Nederlands Instituut voor Animatie Film in Tilburg. Gerrit van Dijk is een van de Brabantse Helden uit de gelijknamige tv-serie voor Omroep Brabant.

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!