Alex de Ronde - Doof Kind

Doof Kind schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt.

Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias' verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. - de enige dovenuniversiteit ter wereld - voelt paradijselijk aan.

De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus. Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017. De documentaire schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt.

Recensies

★★★★ - NRC: 'Laat zien dat doofheid geen handicap is.'

★★★★ - VPRO Cinema: 'Een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur.'

★★★★ - Trouw: 'Een intieme, ontroerende én geestige documentaire.'

★★★ 1/2 - Cinemagazine: 'Grappig, en soms schurend. Door middel van de opbouw wordt deze documentaire geleidelijke wijze steeds meer een egodocument waarin liefde wordt gedeeld. Niet alleen voor geëngageerde kijkers: elke kijker die een inspanning wil doen raakt hierdoor voor even betrokken bij het lot van deze fotogenieke familie.'

★★★ - De Volkskrant: 'Een inzichtelijk en aangrijpend verhaal over doof zijn als identiteit.'Regie: Alex de Ronde
Cast: Tobias de Ronde, Joachim de Ronde
Genre: Documentaire
Land: Nederland
Jaar: 2017
Tijdsduur: 71 minuten
Kijkwijzer:  


 

Speeltijden