Robin Lutz - Escher, Het Oneindige Zoeken

Escher’s persoonlijke documenten zoals brieven en dagboeken geven een prachtig beeld van wie hij was, wat hij dacht, voelde en waar hij naar op zoek was.

‘'Ik ben bang dat er maar één persoon in de wereld is die een echt goede film van mijn werk kan maken; ik zelf.’' schreef Escher in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk. En dat is precies wat Escher in de film Het oneindige zoeken doet: hij is de regisseur, niet letterlijk maar symbolisch. Escher was namelijk naast een visionair grafisch kunstenaar ook een scherp waarnemer die zijn observaties in honderden brieven, artikelen, dagboeken, lezingen en catalogi beschreef.

Escher’s persoonlijke documenten zoals brieven en dagboeken geven een prachtig beeld van wie hij was, wat hij dacht, voelde en waar hij naar op zoek was. Persoonlijker, poëtischer en puntiger dan Escher zelf deed in zijn in zijn privé documenten, kunnen zijn emoties en gedachten niet verwoord worden.

Op basis van dit materiaal geeft Escher in de film, in zijn eigen woorden, een zeer aangrijpend en persoonlijk beeld van zijn leven met al zijn angsten, twijfels, successen en zijn verwondering en natuurlijk met ‘zijn’ visie op zijn eigen werk.

De bioscoop bezoeker ziet de film door de ogen van Escher zelf, de camera is Escher en hij neemt ons bij de hand op reis door zijn leven. Hij legt uit wat hem zo fascineerde in Italië waar hij bijna 20 jaar woonde. We volgen hem op zijn trektochten door de bergen van Italië, Zwitserland en Spanje op zoek naar inspiratie. Zijn bezoek aan het Alhambra zal een keerpunt in zijn leven blijken en later leiden naar de werken die eerst Amerika veroverde en later de hele wereld.

Door in de huid van Escher te kruipen leren we deze geweldige grafische kunstenaar kennen en begrijpen. Unieke persoonlijke foto’s en filmfragmenten geven samen met zijn eigen woorden een enorme diepgang aan deze film.Met filmontbijt op zondag 26 augustus!


Schuif aan! Je hebt elke week de keuze uit drie verschillende films en drie heerlijke ontbijtjes. Kaartjes voor film met ontbijt à €13,50 zijn online te koop door op 'koop pakket' te klikken. Natuurlijk kun je ook naar de film zonder ontbijt, of naar het ontbijt zonder film. Dan betaal je de reguliere prijzen. Koop je je kaarten liever aan de kassa? Dat kan natuurlijk ook!


We raden je aan te reserveren!

Meer informatie over het filmontbijt vind je hier.

 


Regie: Robin Lutz 
Cast: George Escher, Jan Escher, Liesbeth Escher en Graham Nash
Genre: Documentaire
Land: Nederland
Jaartal: 2018
Tijdsduur: 82 minuten 
 

Speeltijden