Aki Kaurismäki - Film & Filosofie / The Man without A Past

Het thema van deze cursus is vergeten. Een bijzonder rijk thema met positieve en negatieve, morele, psychologische, emotionele en sociale componenten. Het staat centraal in wie we zijn, hoe we gezien (willen) worden en hoe we anderen zien.

We kijken naar films die aansluiten bij dit thema. Rob van Gerwen, onderzoeker en als senior docent verbonden aan de Universiteit van Utrecht, geeft een inleiding over de relevante filosofische kwesties en bespreekt de film met je na.

Deze avond zie je de film: The Man Without a Past

Inclusief inleiding & nabespreking

Er wordt een man zo hard toegetakeld dat hij met geheugenverlies in het ziekenhuis belandt. Aki Kaurismäki maakt er een bitterzoet verhaal van over een man die aan zijn toekomst werkt, terwijl hij zijn verleden niet kent.

Na in elkaar geslagen te zijn door overvallers en alles inclusief geheugen verloren te hebben, loopt een naamloze man (Peltola) het ziekenhuis uit. Bij een groep in containers wonende losers begint hij aan de moeizame taak om weer wat van zijn leven bij elkaar te sprokkelen. Hij ontmoet weinig vriendelijkheid, al is een vrouwelijke Leger des Heilsofficier (Outinen) meer dan oppervlakkig in hem geïnteresseerd.

Kaurismäki laat weer eens zien hoe goed hij personages die niets verwachten van het leven kan neerzetten, soms warm, soms ontroerend, vaak hilarisch. Genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film en voor de Gouden Palm.Regie: Aki Kaurismäki
Cast: Kati Outinen, Markku Peltola
Genre: Drama
Land: FI
Jaartal: 2002
Tijdsduur: 
Kijkwijzer: 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!