Cursus Film en Journalistiek - Film en Journalistiek / Weiner

Winnaar U.S. Grand Jury Prize Best Documentary, Sundance 2016

Weiner
toont met humor en drama de dunne scheidslijn tussen politiek vertoon en persoonlijke tragedie en de meedogenloze manier waarop de media – wanneer ze eenmaal bloed hebben geroken – korte metten maken met een beschadigd publiek figuur. Bertine Moenaff, journaliste, America-watcher en ooit werkzaam voor Weiner, vertelt.


De documentaire Weiner schetst de pijnlijke en vernederende val van de Amerikaanse politicus Anthony Weiner. De Democratische afgevaardigde moest aftreden toen pikante foto's opdoken van zijn gevulde boxershort. Zijn vrouw, werkzaam voor Hillary Clinton, was destijds zwanger. Ondanks de kwestie besloot ze bij hem te blijven. Twee jaar na zijn val probeerde Weiner de deuken uit zijn imago te slaan door mee te strijden voor het burgemeesterschap van New York. Hij nodigde zelfs een filmploeg uit om hem van dichtbij te volgen. Die belandde onverwacht in een drama, toen opnieuw compromitterende foto's opdoken die Weiners poging tot eerherstel bruut afbraken.

Bertine Moenaff vertelt
De film wordt ingeleid door journaliste/ America-watcher Bertine Moenaff. Ze werkte in 2010, voor diens val, een half jaar voor afgevaardigde Weiner. Als journalist voor Radio 1 kent ze bovendien de Nederlandse politiek van dichtbij. We kijken terug op haar periode in de staf van Weiner en kijken we hoe de journalistiek zich gedraagt op het moment dat een politicus, in de VS of in Nederland, het stempel van aangeschoten wild krijgt.Regie: Josh Kriegman en Elyse Steinberg 
Cast: Anthony Weiner
Genre: Documentaire
Land: VS
Jaartal: 2016
Tijdsduur: 96 minuten
Kijkwijzer: AL

Klik hier voor het volledige Film & Journalistiek programma   

Speeltijden