Jimmy P. - Film en Psychiatrie

Cursus Film en psychiatrie
Psychiaters en filmfanaten Pieter-Jan Carpentier en Paul van Dongen nemen je mee in de menselijke psyche aan de hand van een aantal films.

Film: Jimmy P. 
De blackfoot indiaan Jimmy Picard wordt na de Tweede Wereldoorlog opgenomen in een beroemde psychiatrische kliniek in Amerika.  Hij heeft te kampen met zware migraineaanvallen en uiteenlopende angstklachten. Voor de doktoren is Jimmy een groot raadsel. Ze roepen de hulp in van een antropoloog die er door middel van psychoanalytische technieken voor zorgt dat Jimmy meer vat krijgt op zijn traumatische levensgeschiedenis. Ook voor de antropoloog werkt deze vriendschap helend, hij heeft ook zo zijn problemen. Zo komen vragen rond identiteit (Indiaans / Joods) bijvoorbeeld uitgebreid aan de orde.

Psychiatrie
Behandelsetting, algemene diagnostiek, psychoanalytische behandeling.

Bijzonder aan de film Jimmy P. is de sfeertekening van de inrichtingspsychiatrie eind jaren '40, begin jaren '50. Verder wordt een lans gebroken voor een veelvormige brede psychiatrie met aandacht voor de meervoudige betekenis van symptomen, de rol van de behandelaar in zijn relatie met de patiënt en voor relativering van onze kennis. Individueel komen een aantal afweerstrategieën ter sprake in verhouding tot de empathische houding van de therapeut.

Regie: Arnaud Desplechin / Met: Benicio del Toro, Mathieu Amalric en Gina McKee / VS 2013 / 116 min. / 12+ 

Dit is de eerste cursusavond van Film en psychiatrie. Klik op het blauwe blokje met het tijdstip rechts op deze pagina voor een 'los' kaartje voor deze avond (€14,50 voor de film plus lezing). Of koop de hele cursus door op 'koop ticket' te klikken. 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!