Sandra Geller - Filmspecial Marc Chagall

  • Filmspecial Marc Chagall

Filmspecial met poëzie, muziek, film en 'high tea'. Een bijzondere special over het werk van de Russisch-Joodse schilder en dichter Marc Chagall.

Geboren in 1887 in Vitebsk, Wit-Rusland en overleden in 1985 in Saint-Paul-de Vence, Frankrijk: Chagall die met zijn fantastische beelden van blauwe koeien, vliegende geliefden en Bijbelse profeten tegen de heersende trends van de 20ste eeuwse kunst inging, wist precies wie hij was en wat hij wilde. Chagall omschreef zichzelf als een dromer die nooit wakker wordt. Hij verraste iedereen met zijn beelden van bloemen en dieren, van musici en circusartiesten. Hij creëerde een intieme en ontroerende wereld. De Franse staat bouwde in Nice het ‘Musee National Message Biblique Marc Chagall’ uit bewondering voor zijn kunst. Pablo Picasso, zijn vriend en rivaal, schreef over hem: "Ik weet niet waar hij de beelden vandaan haalt. Hij moet een engeltje in zijn hoofd hebben." Zijn hele leven schreef Chagall gedichten in een mengeling van Jiddisch en Russisch, zijn twee moedertalen. Chagall was 97 jaar toen hij in 1985 overleed. Zelf zij hij: "Mijn kunst is misschien de kunst van een waanzinnige, ongrijpbaar en flamboyant als kwikzilver, als een blauwe ziel die over mijn doeken flitst."

Het programma bestaat uit een verhaalconcert door Sandra Geller en Oleg Fateev, met om 15.00 uur een 'high tea' gevolgd door een film over Chagall. De combinatie met high tea is tot zaterdag 10 oktober 12 uur te koop in verband met de catering.
 
Tijdschema:
14.00 uur Verhaalconcert; Sandra Geller, Oleg Fateev en Simone Sou.
15.00 uur 'High Tea' in serre.
16.00 uur film: Chagall: A la Russie, aux anes et aux autres.
17.00 uur einde programma.
 
Het verhaalconcert door Sandra Geller en Oleg Fateev gaat over de mystieke schilder en de poëzie van Marc Chagall.
Russische liederen, gezongen door de accordeonist Oleg Fateev, in samenwerking met Braziliaanse percussioniste Simone Sou. Oleg Fateev, accordeonist & bayanist, is geboren in Moldavië (voormalige Sovjet-Unie). Na een studie aan het muziekcollege te Tiraspol, vervolgde hij zijn opleiding aan de Russische Muziek Academie Gnesin te Moskou. Hij studeerde af als accordeonist & bayanist en dirigent. In 1996 vestigde hij zich in Nederland, waar hij een groot aantal soloconcerten heeft gegeven en vele cd's heeft opgenomen. Fateev’s solorepertoire omvat speciaal voor bayan geschreven Russische stukken, arrangementen van Russische volksmuziek, bijzondere bewerkingen (met jazzinvloeden) van Moldavische melodieën, klezmermuziek en klassieke werken (Bach, Scarlatti en Piazolla). Naast soloconcerten en concerten met tal van bekende instrumentalisten en vocalisten, o.a. met Herman van Veen, speelt Oleg in vele theaterproducties (o.a. in het Ro Theater en het Arthemis Theater).
 
De film Chagall: A la Russie, aux ânes et aux autres geregisseerd door Stephan en Francois Levy-Kuentz, is een documentaire over het leven van Marc Chagall, schilder, beeldhouwer en glaskunstenaar (1887-1985), die vanaf 1910 in Frankrijk woonde en werkte. Met archiefopnamen, interviews, gesprekken met o.a zijn kleindochter Meret Meyer en nooit eerder getoond werk.
Speeltijden