Jimmy Chin - Free Solo

Free Solo won de Oscar beste documentaire

Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van rotsklimmer Alex Honnold, die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park.


Het free solo bedwingen van El Captain is dé ultieme sportprestatie. Een waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt.

Alex is een bedachtzame, grappige en bloedeerlijke jonge man met sinds kort een vaste vriendin, die duidelijk enorm worstelt met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor haar betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.

De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen. Maar de reis er naar toe is minstens zo fascinerend. Alex ontpopt zich als de klimversie van een Boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen. Een documentaire van mythische proporties, gefilmd door zijn vrienden, die toevallig ook de allerbeste bergfilm regisseurs van de wereld zijn.

Recensies

★★★★ de Volkskrant: ''Getuigt van liefde en ontzag voor de klimjunk''

★★★★ NRC: ''In het brein van een extreme bergbeklimmer''

★★★ VPRO Cinema: ''Sympathiek portret''Regie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi 
Cast: Alex Honnold, Jimmy Chin, Sanni McCandless, Tommy Caldwell
Genre: documentaire
Jaartal: 2018
Land: VS
Tijdsduur: 100 minuten
Kijkwijzer: AL

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!