Stella van Voorst van Beest - Goede Buren

GOEDE BUREN + GOED GESPREK
Speciale vertoning van Goede Buren, gevolgd door een Goed Gesprek over de aanpak van eenzaamheid in Den Bosch.


Onder de naam Goede Buren + Goed Gesprek organiseren distributeur Cinema Delicatessen en producent Basalt Film in verschillende filmtheaters zogenaamde Goede Gesprekken: een serie vertoningen van de documentaire, gevolgd door nagesprekken over de lokale aanpak van eenzaamheid.

De serie Goede Buren + Goed Gesprek is onderdeel van de nationale campagne Een tegen Eenzaamheid, geïnitieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Na afloop van de film gaat moderator Mirthe Frese in gesprek met een panel en het publiek over de documentaire en de aanpak van eenzaamheid in Den Bosch. Deelnemers aan het panel zijn Huib van Olden (wethouder Werk en Inkomen, Zorg, Erfgoed en Sport Gemeente Den Bosch), Hans van den Berg (voorzitter Stichting Actieve Senioren (SAS)) en Moniek van Oss (specialist ouderen welzijnsorganisatie Farent).


Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren?

Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.

Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Recensies

★★★★ NRC: ''Schudt je niet zomaar af''


Regie: Stella van Voorst van Beest
Genre: Documentaire
Land: NL
Jaartal: 2018
Tijdsduur: 82 minuten
Kijkwijzer: AL


Speeltijden
Bekijk online