Het Mysterie van de Melkrobots: Film en Debat - Vuk Janic

Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico’s en werken harder dan bijna iedereen. Maar wat als er iets mis gaat? Het Mysterie van de Melkrobots is een documentaire over kwetsbaarheid van de moderne boer.

Johan van Rijthoven is een moderne boer die er alles voor over heeft om een gezond boerenbedrijf over te dragen aan zijn kinderen. Omdat zijn koeien door onverklaarbare redenen niet genoeg melk meer geven en zijn bedrijf met de ondergang bedreigd wordt, bindt de melkveehouder de strijd aan met de multinational die hem melkrobots geleverd heeft. Een strijd die leidt tot confrontaties: met zichzelf, met zijn directe omgeving, en met onbeheersbare krachten op zijn erf.

Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren. “Er is veel verborgen leed op het platteland”, volgens psychiatrisch verpleegkundige Maria van Genugten. “Boeren praten graag over hun werk, kunnen alles vertellen over het welzijn van hun dieren, maar naar zichzelf kijken ze niet. Tot de nek in de schulden raken boeren sociaal en emotioneel geïsoleerd.” Een slopend mechanisme.

Aansluitend aan de film: debat
Nederland geldt internationaal als agrarisch gidsland en is het op een na grootste exportland van agrarische producten. Daarnaast zijn we een grote speler in apparatuur zoals melkrobots en kennis. Dat een groot deel van de boeren (psychisch) lijdt is daarvan een schaduwzijde om minder trots op te zijn.


Boeren ‘zeuren, demonstreren, vreten subsidie of geven niet om hun dieren’; agrariër zijn is een manier van leven en werken die voor 'burgers' vaak moeilijk te begrijpen is, en boeren treden maar moeilijk met hun problemen naar buiten.

Wie zijn de boeren van de toekomst? Gaan we naar een volledige tweedeling, met enerzijds megabedrijven en anderzijds bedrijven die volledig ‘vermaatschappelijken’? Wat gebeurt er dan met familiebedrijven die hier tussenin zitten? Hoe kan boeren die (moeten) stoppen een nieuwe toekomst geboden worden? Wat betekent het voor de leefbaarheid en de cohesie van ons platteland? Waar liggen nieuwe kansen?

Presentator Theo Verbruggen gaat na afloop van de film in gesprek met landbouwwoordvoerder Ton Braspenning (CDA), sociaal psychiatrisch hulpverlener voor agrariërs Maria van Genugten, specialist landbouw & samenleving Ton Duffhues en agrariër Wim Bekkers (ovb).
 Regie: Vuk Janic
Genre: Documentaire
Land: NL
Jaar: 2017
Tijdsduur: 84 min
 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!