Honeyland - Ljubomir Stefanov / Tamara Kotevska

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen.

Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Naast 8 internationale awards, bekroond met maar liefst drie prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het vermaarde Sundance Festival.

Met honingproeverij op za 11 jan
Op za 11 jan komt imker Thomas Freitag deze prachtige documentaire inleiden. Na afloop van de films is er een proeverijtje van verschillende soorten honing in de clubzaal.
Klik hier voor kaarten

Recensies
★★★★ VPRO Cinema:
"Gloedvol, zoetzuur en scherp observerend"
★★★★ de Volkskrant: "Een prachtig gefilmd volkssprookje"
★★★★ The Guardian: "Een wonderbaarlijke prestatie" Regie: Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov
Genre: documentaire
Land: Macedonië
Jaartal: 2019
Tijdsduur: 85 minuten
Kijkwijzer: 

Tickets

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!