IDFA Extended / The Mole Agent - Maite Alberdi

  • IDFA Extended / The Mole Agent

English below

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam komt naar de Verkadefabriek met het motto: in een jaar als dit, hebben we film meer nodig dan ooit tevoren. Er staat een buitengewone editie te wachten, met zes films die reflecteren op de schoonheid en noodzaak van goede film. Die niet alleen verbindend en relevant zijn, maar ook essentieel. Geniet een week lang van de mooiste documentaires op het witte doek.


In deze mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardentehuis. Wat begint als een droogkomisch detectiveverhaal biedt gaandeweg een intieme blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis. De vriendelijke oude man wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld.

Hoewel regisseur Maite Alberdi overtuigend de stijlmiddelen van de film noir inzet, is Sergio niet bepaald weggelegd voor het vak van detective. De eerste horde wordt opgeworpen door pencamera’s, smartphones en alle andere technologie die hij nodig zal hebben om bewijs te verzamelen en terug te rapporteren aan Romulo. Nog lastiger is het dat Sergio, die recent weduwnaar werd, er niet zo goed in is om de voor een spion noodzakelijke afstand te bewaren. Al snel raakt hij bevriend met meerdere bewoners.

De droogkomische ondertoon blijft, maar wat begint als detectiveverhaal verschuift en verandert gaandeweg in iets intiemers. Zo geeft Alberdi een originele blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.


In this blend of spy flick and observational documentary, 83-year-old Sergio goes undercover in an old folks’ home. Starting out as a wryly comical detective yarn, the film ultimately offers us an intimate look at affection and loneliness in old age.

In this quirky blend of spy flick and observational documentary, 83-year-old Sergio goes undercover in an old folks’ home. This friendly, elderly man is hired by private detective Romulo to act as the “mole agent” for a client who suspects that her mother is being mistreated in the home.

Director Maite Alberdi deploys the film noir tropes convincingly, but Sergio is no natural-born detective. His first obstacle is all the technology—pen cameras, smartphones, and the other devices he’ll need to gather evidence and report back to Romulo. But an even bigger stumbling block is that Sergio, a recent widower, is unable to maintain the emotional distance necessary for carrying out his tasks as a spy. He quickly befriends several other tenants.

With a wryly comical undertone continuing throughout the film, what begins as a detective yarn gradually evolves into something more intimate, resulting in an original view of affection and loneliness in old age.

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!