Xavier Legrand - jusqu'à la garde

Tijdens de scheidingsprocedure van haar man besluit Miriam de volledige voogdij over hun zoon Julien aan te vragen. Wanneer de rechter besluit om een gedeelde voogdij toe te kennen, voelt Julien zich verscheurd tussen zijn ouders. Als beschermengel van zijn moeder voor zijn jaloerse vader, doet Julien zijn best de goede vrede te bewaren om zo het ergst denkbare te voorkomen.

Vanaf de eerste scène bij de rechter, die een verklaring voorleest van hun elfjarige zoontje Julien, is de spanning tussen beide ex-echtelieden om te snijden. De nerveuze moeder beticht de kolossale vader van dreigementen en geweld; volgens hem zet zij zijn kinderen tegen hem op. De oudere dochter trekt haar eigen plan, maar Julien zit klem. Niet voor niets verwijst de titel voogdij én gevangenschap.

Regisseur-scenarist Xavier Legrand (die hiermee een vervolg maakt op zijn Oscar-genomineerde korte film Avant que de tout perdre uit 2013) laat die dreiging niet meer los en werkt onverbiddelijk toe naar een bijna ondraaglijke climax. Strakke, vaak benauwend krappe kaders zetten de personages klem; hun naturalistisch acteren haalt ze dichterbij. Met name de intense debutant Thomas Gioria valt op als de bange, maar stuurse Julien. De film won in Venetië prijzen voor Beste Regie en Beste Debuut.

Recensies

Verkadefabriek medewerker Maury: 'Erg mooi, maar aangrijpend verhaal wat heel dichtbij komt, herinneringen ophaalt en blijft je bij tot na het einde.' 

★★★★ - VPRO Cinema: 'Spannende, aangrijpende debuutfilm van acteur Legrand met fantastische rollen van Drucker en Ménochet als Juliens ouders, maar vooral van de jonge, roodharige Gioria als Julien zelf.' 

★★★★ - De Volkskrant: 'Een wurggreep van een film.'

★★★★ - Trouw: 'De film is een serieuze aanklacht tegen huiselijk geweld, en slaagt daar voorbeeldig in.'

★★★ - NRC: 'Onverkwikkelijke voogdijzaak.' 


Regie: Xavier Legrand
Cast: Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria
Genre: Drama
Land: Frankrijk
Tijdsduur: 90 minuten
Kijkwijzer: 

Speeltijden