Xavier Giannoli - L'apparition

Jacques, een sceptische oorlogsjournalist, krijgt een mysterieus telefoontje van het Vaticaan. Een jonge non uit een dorpje in Zuid-Frankrijk beweert dat zij een verschijning van de Heilige Maagd Maria zag. Jacques wordt gevraagd deel te nemen aan een canonieke onderzoekscommissie om de claim van de jonge non te onderzoeken. 

Het gerucht verspreidt zich snel in het katholieke gebied, waardoor duizenden pelgrims naar het dorp trekken en het meisje – Anna – als een heilige wordt behandeld. Maar wat is waar en wat is verzonnen? Jacques, gewend aan feiten en bewijzen, komt terecht in een wereld van priesters, pelgrims en al dan niet onverklaarbare fenomenen.

Dit Franse drama wordt ook wel de arthouse variant van de Dan Brown-films genoemd, vanwege de onderzoekende benadering en overeenkomende thema’s als religie, geloof en existentiële vraagstukken. Regisseur Xavier Giannoli (À l’origine) wist zelf niet zeker hoe hij stond tegenover religie en ‘religieuze verschijningen’, en wilde daarom het onderwerp vanuit een onderzoeksmatig, canoniek perspectief benaderen.

Recensies

★★★★ NRC: ''Iedereen heeft zo zijn belangen in L'apparition''

★★★ VPRO Cinema: ''Rare mix van detective-film en maatschappijsatire''

★★★ de Volkskrant: ''L’apparition heeft iets gekunstelds, een flirt met reli-kitsch – maar ongepast is het niet''Regie: Xavier Giannoli 
Cast: Vincent Lindon, Galatéa Bellugi, Patrick d'Assumçao, Anatole Taubman, Elina Löwensohn
Genre: Drama
Land: FR
Jaartal: 2018
Tijdsduur: 140 minuten
Kijkwijzer: 12+

Speeltijden